A Carson Coma olyan értékek mellett is kiáll, ami szembe megy a társadalom nagy részével

Belföld
Hirdetés
Fotó: Spirit FM

A Spirit FM Nagykép című műsorának legújabb adásában azt próbálta megfejteni Hont András és Németh Róbert, hogy vannak-e jól elhatárolható generációk, és vannak-e rájuk jellemző sajátos jegyek. Állandó műsorvezetőink azt a kérdést feszegették, hogy mennyiben is igaz az a mai fiatalokra, hogy inkább alkalmazkodnak a körülményekhez szemben az idősebbekkel, akikben erősebb volt a lázadás a fennálló rend ellen.

Fekete Giorgio, a Carson Coma énekes-gitárosa nem teljesen értett egyet azzal, hogy a fiatalok csak alkalmazkodnak a körülményekhez, és hangsúlyozta, hogy ők igyekszenek kiállni több olyan érték mellett, ami szembe megy a társadalom nagy részének értékrendjével. A lázadás nem a legpontosabb kifejezés szerinte, de a közös dolgainkról alkotott véleményüket vállalják a dalaikban. 

A beszélgetésben felmerült, hogy a mai popkultúrában a mainstreammel szemben van-e underground színtér vagy inkább kis fragmentumok vannak. Véleménye szerint a kultúrafogyasztás demokratizálódása miatt ma már nincs fősodor:

"Szerintem már nincs fősodor, hanem sokkal jobban meg tudnak férni egymás mellett dolgok. Én egy demokratikus kultúrafogyasztási világban nőttem fel: ma nagyon kevés tőke kell egy dal elkészítéséhez, ezzel szemben húsz évvel ezelőtt, ha nem játszott a tévé vagy a rádió, akkor senkihez nem jutott el a zenéd."

- mondta Fekete Giorgio.

Visszatekintve úgy látja, hogy az induláskor sok amatőr, aranyos butaságot elkövettek, de szerinte nincs ezzel gond. Ehelyett sokkal inkább a saját stílusukra és mondanivalójukra koncentráltak. A zenekar alapításakor tudatosan szervezték a koncertjeiket, és ez a tudatosság akár a generációjukra is érvényes lehet. 

"Az volt a tudatos, hogy ne legyünk modorosak és magunkat adjuk"– fogalmazott a Carson Coma énekese. A 30Y zenekar nagyon inspirálja, mert úgy látja, hogy végig önazonosak tudtak maradni. Ötven évesen visszatekintve elégedett lenne, ha ők is egy ilyen pályát futnának be.

A mai zenei világot nézve Giorgio szerint a tudatosság még mindig kevésbé jellemző az “alterebb” zenekarokra, mint a solo előadókra, akik egy embert építenek fel és nem egy produkciót.

“Nem vagyunk olyan emberek, akik egész életükben arra vártak, hogy sztárok legyenek”–  válaszolta Giorgio arra a felvetésre, hogy mennyire lepte meg, hogy végül sikerült "befutniuk". Bár törekvésük volt, hogy ismerjék a zenéjüket, de ha öt évvel ezelőtt valaki felajánlotta volna, hogy csak fele ennyien ismerjék a zenekart, ő azt is boldogan aláírta volna.

A műsorban a téma kapcsán rajta kívül megszólalt még Nagy Ádám ifjúságkutató és Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom tagja is.

A teljes beszélgetés ide kattintva érhető el:

Hirdetés
Hirdetés