A debreceni gyárhoz hasonló beruházásokhoz szükség lesz „Paks 3”-ra

Belföld
Hirdetés

Nőtt az atomenergiában gondolkodók száma, de abban már, hogy miként alkalmazzák, sokféle elképzelés olvasható. Az egyik lehetőség a kisebb, könnyen és gyorsan telepíthető kis moduláris reaktorok. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű bővítésének korábbi kormánybiztosa a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta: gyorsan fejlődik a kis moduláris reaktorok piaca. Ezek a kis atomerőművek néhány tíz megawatt vagy akár néhány 100 megawattos nagyságúak.

Egy 1000-1200 megawattos atomerőművet hosszú ideig tart megépíteni, „sokáig áll benne a pénz” mire elkezd termelni. A kis moduláris reaktorok között azonban van olyan koncepció, ami akár három év alatt is megépíthető.

„Mivel ezek kisebb egységek, könnyebben illeszthetők a hálózatba. Nem kell hozzájuk nagy villamosenergia-hálózat fejlesztés, és közelebb vihetők adott esetben a fogyasztóhoz. Ideális ipari létesítmények köré telepíteni” – emelte ki a szakember.

A debreceni akkumulátorgyár kapcsán Aszódi Attila elmondta: a villamosenergia-igénye bőven meghaladja egy ilyen kis moduláris reaktor teljesítményét.

„Debrecenben 500-700 megawatt zsinóráramigényről van szó. Ez jóval meghaladja egy ilyen kis moduláris reaktornak a teljesítményét. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség klasszikus SMR definíciója azt mondja, hogy 300 megawatt, vagy az alatti villamos teljesítményű kis erőművet nevezünk SMR-nek. Tehát a debreceni akkumulátorgyár villamosenergia ellátására nagy reaktort kellene építeni. Én többek között azért beszélek most már sok hónapja az úgynevezett Paks 3 projektről, amit nem Pakson gondolok megvalósítani, hanem például a Tisza mellett lehetne több telephelyen ilyen projektet megkezdeni” – mondta el Aszódi Attila.

Azért nem jön szóba a napenergia vagy a szélenergia, mert ezek a gyárak akkor lesznek rentábilisak, ha folyamatosan tudnak működni, folyamatosan kell villany, ezért olyan villamosenergia-termelő berendezés kell, ami ezt a folyamatos áramtermelést meg tudja oldani. Rövidtávon valószínűleg a kormány számára nem marad más opció, mint földgázbázison megoldani ezt a feladatot, ami Aszódi Attila szerint nem jó közép és hosszú távú megoldás, mert a földgázfelhasználás is szén-dioxid-kibocsátással jár. A Paks 2-n túl új atomerőmű építését kellene elvégezni.

A kisebb ipari területekhez azonban a kis moduláris reaktorok is ideálisak. Előkészítéssel, építéssel együtt ez akár 6-7 év alatt megvalósítható – fejtette ki Aszódi Attila - ebből nagyjából három év a tényleges építési idő, de egy ilyen kis erőművet is engedélyeztetni kell, a telephelyét meg kell kutatni, egy csomó engedély kell hozzá.

A beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés