A facebookos képmutatás traumatizálja a világot

Belföld
Hirdetés

Kassai Lajos lovasíjász úgy gondolja, hogy a válások magas arányához az is hozzájárul, hogy "nem valós személyek kötnek kapcsolatot, hanem egyfajta képmutatás jön létre, és ebből a valóságba belekeveredni nagyon nehéz". Erről és még sok minden másról is beszélt az Élőben Jófej című műsorban a Spirit FM-en.

Kassai Lajos lovasíjász
Kassai Lajos lovasíjász

“A pszichológia valamilyen szinten komformizál”, fogalmazott Kassai Lajos lovasíjász az Élőben Jófej című műsorban a Spirit FM-en. Megpróbál olyan taktikákat és magatartásformákat fölvetni, amik lehetővé teszik, hogy az emberek egy adott helyzethez alkalmazkodjanak, hogy jól érezzék magukat “nem a helyükön” is. Szerinte az embernek meg kell hozni azt a döntést, ami véleménye szerint egy nagyon kényes döntés. A kényes döntések mindig határállapothoz kötődnek, amikor nem látszanak jól a kontúrok. Ilyenkor hozhat az ember rossz döntést.

Elmesélte azt is, hogy az első házassága kezdetén még nem volt lovasíjász, ám amikor ebbe belevágott, olyan szinten változott meg minden körülötte, hogy az akkori társa ezeket a változásokat “nem tudta lekövetni úgy, hogy az neki jó legyen”. Ezután született meg a döntés, hogy lezárják a kapcsolatukat.

Kifejtette: az ember vagy racionális, vagy emocionális döntést hoz. “Az én esetemben ezek racionális döntések voltak. De a racionális döntéseket az emóció soha nem követi”, tette hozzá. Párkapcsolatnál, szerelemnél, hiába születik meg egy racionális döntés, szerinte ezt a lélek nem tudja lekövetni. Úgy véli, a hiba ott van, amikor az ember látja, hogy valami nem működik, mégsem lép, hanem arra vár, hogy majd az emocionális kötelek is megszűnnek. “Az szerintem könnyen vezethet egy tragédiába”, mondja. 

Úgy véli, hogy a világunkat traumatizálja az a fajta képmutatás, ami a Facebookon, a TikTokon zajlik. Hiszen nem valódiak azok a képek, egy illúziót sugallnak. Tehát egy Facebook-poszt egy nőről nem azt sugallja, hogy "én leszek a gyerekeid anyja", "én leszek a párod az életben", hanem az, hogy "minden vágyadat ki tudom elégíteni". Hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik a férfiakra is, "a vágyak kielégítését promótáljuk".

Meggyőződése, hogy a válások magas arányához az is hozzájárul, hogy "nem valós személyek kötnek kapcsolatot, hanem egyfajta képmutatás jön létre, és ebből a valóságba belekeveredni nagyon nehéz".

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Hirdetés
Hirdetés