A jövő üzemanyagait nemcsak az oroszoktól szerezheti be a Paks II

Belföld
Hirdetés

Együttműködnek a jövőben a franciákkal a japánok az üzemanyagok újrafeldolgozásában, olvasható a hír a World Nuclear News honlapján. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű bővítésének korábbi kormánybiztosa a Spirit FM Aktuál műsorában elmondta: Magyarország nem folytatta ezt a gyakorlatot az elmúlt években, más országokban azonban ez régóta bevett gyakorlat, igaz Amerikában például nem alkalmazzák ezt a technológiát.

A jelenlegi úgynevezett könnyűvizes reaktorokhoz dúsított uránt használunk – részletezte a szakember – a reaktorból négy-öt év után, amikor az atomerőmű üzemanyagát kiveszik, úgynevezett kiégett üzemanyagot kapunk. Az energia tartalmát kihasználtuk, de ezeknek a kiégett üzemanyagnak az urán 235-ös koncentrációja még mindig nagyobb, mint a természetes uráné. Tartalmaznak még olyan elemeket, amelyeket az úgynevezett reprocesszálás során kivonva még felhasználhatók.

„A MOX üzemanyag tulajdonképpen ennek a plutóniumnak és az uránnak a keveréke. Ezt tulajdonképpen a kiégett üzemanyagból lehet előállítani, és ezt a MOX üzemanyagot ezután vissza lehet tenni egy könnyűvizes reaktorba, és utána újra 4-5 évig lehet belőle energiát termelni. Ennek nem csak az energiatermelés egy nagyon nagy előnye, hanem az is, hogy a kiégett üzemanyag innentől nem hulladék, hanem ténylegesen energiaforrás, amit lehet hasznosítani az atomerőmű működése során.”

Egyre több reaktor fog újrahasznosított üzemanyagot használni. Paks II kapcsán is kifejezett szándék volt az, hogy Magyarország is elmozduljon ebbe az irányba. Az európai iránymutatások is kifejezetten tartalmazzák ezt a követelményt, hogy az új reaktorok képesek legyenek ilyen újrahasznosított üzemanyagnak a befogadására.

„Nagyon hasznos a kiégett üzemanyag mennyiségének a csökkentése szempontjából, a hulladékmennyiség csökkentése szempontjából, és biztos vagyok benne, hogy hosszú távon ez a működőképes megoldás.”

Aszódi Attila kiemelte azt is, hogy a Paks II esetében nemcsak az oroszokkal működhet ilyen téren együttműködés, hiszen a VVER blokkok számára akár Franciaországgal is lehetséges mindezt kivitelezni. Ugyanakkor megjegyezte azt is a korábbi államtitkár, hogy mindez valamennyivel megnöveli az üzemanyagok árát.

„Néhány tíz százalékkal drágítja az üzemanyagot az, hogyha újra feldolgozott komponenst is tartalmaz. Ugyanakkor a másik oldalon a hulladékmennyiségnek a csökkenése révén ez visszajöhet. Csökken az üzemanyag ciklus természetes urán igénye, tehát kevesebb friss, természetes uránra lesz szükség.”

Aszódi Attila felhívta a figyelmet, hogy nekünk most van időnk, hiszen a Paks II reaktorok mostantól 10 év múlva tudnak üzembe lépni, addig kell erről elvi döntést hozni, és aztán utána pedig következetesen alkalmazni ezt a technológiát.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés