A kormány döntésén múlik, hogy csökkenni fognak-e a termékek árai a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint

Belföld
Hirdetés

Akkor csökkenhetnének a termékek árai, ha a kormány bevonná az ellátási lánc többi szereplőjét is a teherviselésbe, és nem csak a kiskereskedők finanszíroznák az árstopokat– erről beszélt Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Spirit FM Aktuál című műsorában.

15 hónapja a kiskereskedelmi szektor finanszírozza a mesterségesen fenntartott élelmiszerárstopot– mondta Neubauer Katalin. Szerinte lehetetlen elvárás tizenötödik hónapja egy olyan fogyasztói ár tartása, ami a legnagyobb forgalmú termékeket illeti. Ez nem tartható így tovább– szögezte le.

Ha már maradnak az árstopok, akkor az a javaslatuk, hogy a kormány az ellátási lánc többi szereplőjét is vonja be a teherviselésbe, és ne csak a kiskereskedelem fizesse meg a jótékony kezdeményezést. Teljesen más lenne a helyzet, hogyha a kiskereskedelm nem veszteséggel, hanem nulla árréssel tudná árulni az árstopos termékeket. Úgy véli, ebben az esetben lehetőség lenne arra, hogy a többi termék árát is csökkentsék.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a döntéshozatal is megértse, hogy az nem lehet, hogy a feldolgozóipar, a termelőágazat és a nagykereskedelem semmiféle kényszert nem érez arra, hogy jobb árakat alkalmazzon. Ők gyakorlatilag szabadon áraznak, mert a kiskereskedők kénytelenek értékesíteni a termékeket– tette hozzá.

Példaként felhozta, hogy a kristálycukor esetében kilonként 300 forintot buknak a kereskedők, mert a beszerzési ára bruttó 533 forint, amit 220-240 forintért értékesítenek a fogyasztóknak. Akár be is zárhatnak azok a kisboltok, amelyek más termékeken nem tudják behozni a veszteségüket. Ha továbbra is fenntartják a húsvétkor megemelt vásárlási limitet, akkor 2-3-szorosára növelik a vállalkozások veszteségeiket– ismertette a helyzetet.

Arról beszélt, hogy bár a kereskedelmi láncok márciusban bejelentették, hogy több termék árát is csökkentik, de ezek között többnyire olyan termékek szerepeltek, amiket ritkán vásárolunk. A gyakran vásárolt termékek esetében nincs jelentős árcsökkenés, nem tud mit érvényesíteni a kereskedelem.

Úgy látja, energiacsapdában vannak a kis-és középvállalkozói szektor azon szereplői, akik tavaly ősszel a drága energiapiaci helyzetben több évre szóló szerződéseket kötöttek, míg mostanra jóval alacsonyabb áron lehet energiához jutni. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ezt a helyzetet valahogyan fel kell oldani.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés