A kormány jóindulatán múlik, hogy a főváros partnere lesz-e a válságkezelésben a szakértő szerint

Belföld
Hirdetés

A kormány nem tudott érdemi érveket felhozni a főpolgármester által elmondottak ellenében– mondta Király Dávid, várospolitikai szakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában. Az előzmény, hogy Karácsony Gergely bejelentette, hogy Budapest felfüggeszti a kormány finanszírozását, mert az önkormányzat a kormány segítsége nélkül nyárra csődbe mehet. A kormány szerint elfogadhatatlan, hogy valaki nem tartja be a törvényeket, a főváros nem buzdíthat senkit törvénysértésre.

A Republikon Intézet szakértője szerint a kormány jóindulatán múlik, hogy a főváros partnere lesz-e a válságkezelésben, ugyanis szerinte a helyzet abszurditását mutatja, hogy a budapesti városvezetés olyan lépéseket jelentett be, amelyek a kormányon múlnak. Például a 16 milliárdos hitelfelvétel és a NAV-tól kért halasztott adóbefizetés lehetősége, vagy a Lánchíd felújítására beígért 6 milliárd forintos központi támogatás.

Szerényebben fogalmazna a kormány helyében a törvények betartásával kapcsolatban, mert például a közösségi közlekedéshez való állami hozzájárulást is törvény rögzíti, mégsem szokott időben megérkezni.

„Érdemi érveket a főpolgármester által elmondottak ellenében nem tudtak felhozni”– fogalmazott Király Dávid.

Szerinte van néhány kommunikációs panel, amit ilyenkor előránt a kormány, amik a főváros iránti gyűlöletkeltésre is alkalmasak, például amikor a vidék-főváros megosztottságot erősíti a kormány, és azt mondja, hogy a főváros a szegényebb településektől akarja elvenni a támogatást– ez badarság¸ tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy amikor a kormány arról beszél, hogy mekkora összeg volt a főváros kasszájában 2019-ben, akkor tudni kell, hogy beruházásokra félretett pénzek voltak, például az M3 metróvonal felújítására és a Lánchíd felújítására is.

„Ezek nem szabadon felhasználható pénzek voltak. Ezeket elköltötte a főváros arra, amire félre volt téve”– mutatott rá.

Hozzátette, egymást érő válságokon vagyunk túl, és a főváros kiadásai minden korábbinál nagyobbak, ahogy rekordmagas a főváros által az államkasszába befizetett szolidaritási adó is, ez az összeg Tarlós István idejében 5 milliárd volt, idén meg 58 milliárd forint.

A teljes beszélgetés itt érhető el: 

Hirdetés
Hirdetés