A Librit felvásárolta az MCC: “létrejött a teljes tröszt”

Belföld
Hirdetés

Két szakember is elemezte a Spirit FM Nagykép című műsorában a Libri körül kialakult helyzetet és az arra adott reakciókat. 

Szerződést kötött a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről. A tranzakcióval az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává. Erről (is) szólt a beszélgetés a Spirit FM Nagykép című műsorában. Az első heves reakciók szerint innentől “megakadályozzák a szerzőket, hogy eljussanak az olvasóikhoz”, de Hont András műsorvezető szerint ez túlzó vélemény. 

A műsorvezetők felvetették: azon szerzők, akiknek megvan a saját közönségük, akiknek nem számít, ki a terjesztő, meg tudnak-e élni?

Szabó Tibor Benjámin magyar író, szerkesztő, könyvkiadási szakember, jelenleg a Líra Kiadó projektmenedzsere, a Líra Könyv Zrt. kereskedelmi vezetője volt a Nagykép egyik vendége. A szakember elmondta, hogy a szakmában többek között arról megy a vita, hogy a jövőben vajon kiknek a könyveit teszi ki a Libri a kirakatba. De ezt felszíni dolognak gondolja. Úgy véli, ezzel az akvizícióval “létrejött a teljes tröszt”. Vagyis egy olyan hálózat, amit a kormányzat egységes akaratként tud irányítani és lefedi a teljes ágazati vertikumot a fejlesztéstől a gyártáson keresztül a kiadókon át a marketingig, de a kereskedelmet és a közgyűjteményt sem hagyták ki.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke pedig arról beszélt, hogy eddig kiegyensúlyozatlanul működött a magyar könyvpiac. A szövetség abban bízik, hogy a jövőben azok a könyvek is jobban elérhetővé válnak, amelyek eddig az alsó polcokon voltak az élükre állítva és nem voltak kiemelve. 

Úgy gondolja Erős Kinga, az a feladata, hogy a meglévő problémákról beszéljen, és “bármennyire is szomorú ezt kimondani”, a szépirodalmi szerzők könyveinek egy jó része nem piacképes - noha olvasói igény van rájuk - , hiszen a könyvkiadással járó költségeket nem tudják kitermelni. 

A teljes adás itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés