A magyar doktornő által vezetett szemklinika életeket ment Ghánában

Nemzetközi
Hirdetés

Ötnapos látogatást tett a Hungary Helps csapata Ghánában, hogy felkeresse azokat a helyszíneket, ahol a program projekteket valósít meg, és találkozzon azokkal a helyi partnereivel, egyházi, illetve civil szervezetekkel, amelyek a fiataloknak oktatást, a betegeknek egészségügyi ellátást és szociális gondoskodást nyújtanak. Zelei Péterrel, a Hungary Helps program igazgatójával beszélgettünk.

Ghánában 2020-ban indult az első projektje a Hungary Helps Programnak. Elsősorban egyházi partnerekkel dolgoznak együtt. „Ghána egy nagyon stabil ország, talán a legstabilabb ország Nyugat-Afrikában. Ez a stabilitás ugyanakkor folyamatos kihívásokkal és fenyegetésekkel néz szembe. Ghána környezetében olyan országok találhatóak - Burkina Faso például -, ahol a biztonsági helyzet az elmúlt években jelentősen romlott.  Ez az instabilitás begyűrűzik Ghánába is és egy olyan helyzetet okoz - akár a menekültáramlás kérdésében -, ami fenyegeti az ország stabil helyzetét” – ismertette az afrikai ország helyzetét Zelei Péter.

A támogatott projekt keretében 2021 óta felépült két kis vidéki egészségügyi rendelő, ami 10-12 ezer ember ellátásáért felelős. Ezen túl tíz iskolában 1500 padot sikerült beszerezni, addig ugyanis a gyerekek a földön ültek.

„A szegénységből való kitörésnek talán az egyetlen és legfontosabb kulcsa lehet a minőségi oktatás, és éppen ezért a programunk ezen az egyházi partnerségen kívül több más kisebb civil szervezettel is együtt dolgozik. Nagyon minimális támogatásokkal ugyanis nagyon nagy hatásfokot lehet elérni az oktatásban. Itt tényleg pár millió forintos hozzájárulásokról beszélünk, aminek a hatásfoka a gyermekek jövőjében mérhető” – mondta a támogatások felhasználásáról az igazgató.

A Hungary Helps által támogatott egyik legsikeresebb projekt egy magyar doktornőn, Dr. Simon Juditon keresztül valósul meg, aki tíz éve Tamaléban él és egy szemklinikát üzemeltet. A klinika most egy új épületet kapott, ahova olyan szembetegek járhatnak, illetve kaphatnak ellátást, akiknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy szakellátásban részesüljenek. Nagyon egyszerű és könnyen gyógyítható betegségeket kezelnek, mint például a szürkehályog.

„Afrikában, aki ilyen sérüléssel küzd, vagy betegséggel gyakran vakság lesz a vége, és a vakság egy teljes elszigetelődést idéz elő, ugyanis a beteg családja nem képes eltartani egy ilyen magatehetetlenné vált személyt, és hát nagyon szomorú ezeknek az embereknek a sorsa, és elég hamar el is hunynak, merthogy egész egyszerűen nem tudnak róla gondoskodni a közösségek” – vázolja Zelei Péter.

Ghánának a stabilitás ellenére nagyon sérülékeny a biztonsági helyzete. Az ország menekülteket és migránsokat fölvevő országnak számít.

A teljes beszélgetést meghallgathatják itt:

Hirdetés
Hirdetés