A magyar kormány a feszültség fönntartásában érdekelt a Helsinki jogásza szerint

Nemzetközi
Hirdetés

A Spirit FM Partvonal című műsorában az uniós migrációs tervezetet elemezték.

“A magyar kormány egy dologban érdekelt, ez pedig az, hogy folyamatosan feszültséget tartson fönn, hiszen ez szolgálja az ő rövidtávú politikai érdekeit” - értékelt Szekeres Zsolt jogász, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának munkatársa a Spirit FM Partvonal című műsorában. A jogász szerint azonban ez nem felelős hozzáállás. Úgy véli, szerencsésebb lenne megnézni, milyen kihívással szembesül az Európai Unió egésze, és megpróbálni ahhoz konstruktívan hozzáállni. 

“Ez a javaslatcsomag közel nem tökéletes. Nagyon sok problémás eleme van emberi jogi szempontból is, nagyon sok szempontból kritizálható” - tette hozzá a szakértő.

Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a tervezet legalább tesz egy lépést, hogy legyen egy egységes, átlátható menekültügyi rendszere az EU egészének, amely arra épít, hogy a tagállamok segítik egymást. Akár abban is, hogy segítenek kitoloncolni azokat az embereket, akiknek elutasították a menedékjogi kérelmét - tette hozzá.

Lehet mindenféle terrorcselekményekkel riogatni, és senki nem tagadja el ezeknek a borzalmát, viszont azt is meg kell látnunk, hogy a szélsőségesek elől menekülő emberek azok, akiknek védelemre van szüksége - fogalmazott Szekeres Zsolt.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés