A német gazdaság magával rántja a magyart?

Nemzetközi
Hirdetés

Vajon milyen hatással vannak a német gazdasági folyamatok a magyar gazdaságra? Erre is keresték a választ a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

A német gazdaság nagyon hasonló helyzetben van, mint a magyar gazdaság - mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Tatár Mihály, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzője. Amikor 2022-ben becsapódott a háborús sokk, az egy nagy inflációs spirálban csúcsosodott ki, fogalmazott a szakember.

“A német lakosság behúzta a kéziféket”, azaz visszaesett a fogyasztás - csakúgy, mint más európai országokban is. Ráadásul sok német vállalat nem tudta, gazdaságosan működik-e majd a megváltozott körülmények között, magyarázta a vezető elemző.

A német kormány a covid-helyreállítási alapból irányított át gigantikus pénzeket a német gazdaság megsegítésére. Körülbelül egy év alatt annyit költöttek a németek erre a csomagra, mint ami a teljes éves magyar költségvetés, mondta el Tatár Mihály.

Németországban az építőipar volumene 30 éves mélyponton van jelenleg, árulta el Tatár Mihály. Emellett a német lakásárak is bezuhantak, körülbelül 10 százalékkal - tette hozzá.

Mint fogalmazott, a magyar gazdaság “ezer szálon” függ a német leányvállalatokon és a beszállító cégeken keresztül a német gazdaságtól, ahogy a német cégek egyre csökkenő megrendelés állományt látnak, ennek megfelelően a hazai állomány is csökken.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés