A Párbeszéd és az LMP esetleges közös EP-listáját is vezetné Jávor Benedek

Belföld
Hirdetés

Jávor Benedek lesz a Párbeszéd EP-listavezetője. A politikus 2019-ig már volt európai parlamenti képviselő. Most a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: zajlik az egyeztetés az LMP-vel, szívesen vezetné a két párt közös EP-listáját, de el tud képzelni olyan megoldást is, ahol nem ő a listavezető.

A párt névmódosításáról azt mondta: ez semmiképpen nem az LMP ellen szól, a Párbeszéd, zöldek név azt tükrözi vissza, amivel a párt már évek óta jelen van a magyar politikában. Tíz évvel ezelőtt azzal az ambícióval jött létre a párt, hogy motorja legyen az ellenzéki pártok közötti együttműködésnek és az Orbán-rendszer leváltásának, emellett egy zöld, baloldali programot kínál - hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy korábban szó volt a Párbeszéd és az LMP valamilyen szintű egyesüléséről, Jávor Benedek azt mondta: folyamatosan egyeztetnek a másik zöldpárttal, nem egyesülésről, hanem együttműködésről tárgyalnak, elsősorban a jövőre sorra kerülő választások keretein belül.

"Zajlik a tárgyalás, beszélgetés, egyeztetés az LMP-vel. Mindannyian egyetértünk abban, hogy távlatosan Magyarországon nem nagyon racionális két zöldpártnak a párhuzamos működése" - fogalmazott.

Szerinte meg kell nézni, hogy ez a két párt hogyan tudna közösen sikeressé válni. A politikus azt mondta: a Párbeszéd döntött arról, hogy őt szeretné a lista élén látni, egy közös lista más politikai erővel - akár az LMP-vel - egy tárgyalás eredménye lehet.

"A magam részéről én jeleztem, hogy vállalkozom arra is, hogy a magyarországi zöldpártokat közösen, egy közös listán vezetve próbáljunk meg sikert elérni" - közölte. Azt se zárja ki, hogy születik olyan megoldás, hogy nem ő vezeti a közös listát.

Hirdetés
Hirdetés