“A pofám leszakad” - a kormány kedvenc takarítócége

Belföld
Hirdetés

Hiába indultak többen is, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 88 milliárdos közbeszerzését a B+N Referencia Zrt. nyerte. Az Átlátszó szerint már januárban egyértelmű volt, hogy melyik cégre írják ki az eljárást. 

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság ellátási körébe tartozó, Nyugat-Magyarország területén lévő 384 épületben gondnokolási, karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatok végzésére kiírt keretösszeg 28 milliárd forint volt, míg a Kelet-Magyarország területén lévő 556 épületben gondnokolási, karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatok végzésére 60 milliárd forintos keretösszeget tartalmazott a közbeszerzés. Az, hogy pontosan milyen épületekre vonatkozik a szerződés, a közbeszerzési dokumentumokból nem derül ki. A takarítással foglalkozó cég emellett a MÁV-tól is elnyert egy 17,8 milliárdos megbízást nemrég, de ők takarítják többek között az Integritás Hatóság épületét is, egy 35 millió forintos közbeszerzés keretein belül.

Sikeres magyar vállalkozás, hátha külföldön is megvetik a lábukat, nem csak a magyar költségvetési pénzekből takarítanak meg a beszerzés számára, hanem elhoznak némi dollárt, rubelt, eurót - kommentálta Horváth Oszkár műsorvezető.

Egri Viktor számára hiányzott volna, hogy a cégről kiderüljön, ők takarítanak a Gazdasági- és Versenyhivatalnál. “Ez a kormány nagyon szereti, ha nem csak a bevételek központosulnak, hanem a kiadások is. Tehát ami az államtól jön pénz, az ne osztódjon szét olyan nagyon sok felé, vagy ha igen, akkor annak a soknak is ugyanaz legyen a tulajdonosa. De ez az egyszerűbb verzió, amikor, ha takarításról van szó, ugyanaz a cég nyerhet, mit kell ezt elaprózni?” - mondta Egri Viktor.

Majd később elmondta, hogy azért hozta fel a GVH-t, mert szerinte ez az egész nem fér bele abba, “amit mi a normális gazdasági működésről gondolunk, ahol versenyhelyzet van, és ahol nem egyetlen egy cég rendelkezik a lehetőségekkel, hogy azon a területen ő végezze a munkát”. Hozzátette, hogyha a cég monopóliumot érne el, az semmiképp sem lenne az ország érdeke.

“A pofám leszakad”, kezdett bele a mondandójába Horváth Oszkár: ilyenkor az állam látszólag kevesebbet ad ki, hiszen kiszervezi a munkát, dolgozókat más cégbe. De hogyan spórol az állam, hogy elvileg ugyanaz kevesebbe kerül neki, ha az adóbevétel feltehetően csökken? “Tulajdonképpen megutaztatja, mint a gabonát” - tette hozzá. Engedi az állam, hogy az adó átutazzon négy cégen keresztül, de ez így nem spórolás szerinte. Hozzátette, az állam adózzon nyugodtan, úgyis övé az adóbevétel, azon ne próbáljon spórolni, hogy a munkavállalókkal szembeni kötelezettségét látszólag valami hatékonysági céllal átjátssza egy 11 ezer fős céghez.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés