A sikeres romák történetei erősítik az előítéleteket?

Belföld
Hirdetés

A sikertörténetek többsége sokszor ráerősít a romákkal kapcsolatos sztereotípiákra, előítéletekre - mondta el a Spirit FM Europeo+ műsorában Szénási Szilvia, az Uccu Alapítvány vezetője. 

Szénási Szilvia
Szénási Szilvia

Hangsúlyozta, minden történet egyéni és sok minden kell ahhoz, hogy az embernek az életében változás történjen. Egy-egy ilyen történetnél nagyon fontos a kontextus, amit lehet jól is elmondani, de lehet olyan üzenete, hogy “bezzeg neki sikerült”, és akkor a romák miért nem tudnak integrálódni, felzárkózni?

A szakember szerint fontos, hogy vannak a romák reprezentálva a médiában, hogyan akarják láttatni a romákat. Személyes tapasztalata alapján kevésbé érdekes, hogy milyen szakmai tevékenysége van, mint az, hogy milyen családból jön. Úgy látja, hogy egy nem románál ez nem lényeges momentum az életében.

Diseri Dóra, a Deutsche Welle Magyar főszerkesztője mélyen ülő előítéletekről beszélt, amelyek ellen nehéz tenni.  Szénási Szilvia hozzátette, hogy a roma kultúrát általában a szegénységgel azonosítják, így ha valaki hátrányos helyzetű, sokan romának gondolják az illetőt. Kiemelte, hogy a cigánysággal kapcsolatban ne csak a felzárkóztatásról legyen szó, hanem a kultúráról is. Hozzátette, hogy nagyon nehéz lebontani a sztereotípiákat, és még mindig ott tartunk, hogy csak 1-1 kiemelkedő történet van, ő pedig csak egyetemista, értelmiségi roma fiatalokkal dolgozik, akik 3-4 nyelven beszélnek, de róluk alig hallani.

Az lehet a kulcs, hogyha egy roma emberről forgatnak, nem feltétlenül a származását emelik ki - mondta Diseri Dóra a DW szerkesztési gyakorlatából, amikor felsorolta, hogy készítettek riportot roma képzőművészről, vagy zenészről. Igyekeznek kiemelni a szakmai, művészeti értéket, és nem az előítéletek felől megközelíteni a témát. 

Általában a társadalmi párbeszéd hiányzik, és kevésbé tudunk erre jó példákat hozni - mondta Szénási Szilvia. Elmondta, hogy az alapítványával főleg a fiatal korosztályt szeretnék megszólítani, de az idősebb korosztályt is be tudják vonni a beszélgetésekbe. Járnak iskolákba, roma identitás, kultúra, történelem témákban tartanak interaktív, beszélgetős foglalkozásokat, ahol van helye annak, hogy mindenki elmondja a gondolatait, érzéseit. Nem festik le rózsaszínre a problémákat - fogalmazott, de remek lehetőség ez a találkozásra, a párbeszédre.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés