A szakadék szélére került a napelemes cégek kétharmada

Belföld
Hirdetés
Fotó: pixabay.com

Kilátástalanná vált a napelemes szakma helyzete egy új kormányrendelet miatt. Mint ismert, a kormányzat nemrég döntött arról, hogy az új telepítésű, háztartási méretű naperőművek hálózati visszatáplálását átmenetileg megszűnteti. 

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség most egy felmérést készített, amelyből az derült ki, hogy a tagvállalataik 75 százaléka profilváltásra vagy elbocsátásokra készül, mert a naperőműveket érintő kormányrendelet következtében gyakorlatilag megszűnt a piac - mondta el Kiss Ernő, a szövetség elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában. 

Több ezren dolgoztak a lakossági napelempiacon, akiknek most valamilyen más munkát kell keresniük - jelentette ki a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Kiss Ernő emlékeztetett arra is, hogy a kormány felbujtására korábban rengeteg villanyszerelőt és más szakembert képeztek ki erre a területre, akik most munka nélkül maradtak. Ők most a lakásépítési piacon sem tudnak elhelyezkedni, mert az ágazat jelentősen visszaesett. 

"Hatalmas volt az igény, de egyetlen kormánydöntéssel ezt sikeresen elvágták, így a beruházások nem fognak megtérülni"

- fogalmazott Kiss Ernő. 

Konkrét példákkal is érzékeltette a korábbi érdeklődés mértékét: csak tavaly 35 ezer háztartásba szereltek napelemes rendszereket, és csaknem 44 ezren nyertek a vissza nem térítendő napelemes pályázaton. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg. 

Hirdetés
Hirdetés