A szakértő szerint nem csoda, ha hibáztatják a jegybankot

Belföld
Hirdetés

Vajon milyen hatással lesz a magyar gazdaságra az áldatlannak látszó vita, ami kezd kialakulni és állandósulni a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között? Erre is kereste a választ a Spirit FM Több-Kevesebb című műsora.

Nem újkeletű a szembenállás, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke már korábban is keményen “kiosztotta” Matolcsy György jegybankelnököt - emlékeztetett a két politikus között húzódó ellentétre Regős Gábor a Makronóm Intézet szakmai vezetője a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. “Néha a popcornt is be kell készíteni az ilyen előadásokra” - tette hozzá.

A szakértő elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) “föl lehet róni sok mindent”, mondta Regős Gábor. Az inflációért az elsődleges felelősség a jegybankot terheli, magyarázta a szakértő. A magas inflációnál pedig “nyilván” felmerül az, hogy a jegybank jól csinálja-e a dolgát vagy sem, és “ha az infláció a legtöbb gazdasági bajunk forrása”, akkor “nem csoda, ha hibáztatják a jegybankot”.

A növekedésünk nem áll olyan jól, a második negyedéves adatok “nem voltak éppen vidámak” - hangsúlyozta Regős Gábor. Baj van a fogyasztással - a reáljövedelmek csökkentek, mert magas az infláció. “A bérek emelkedésével nem volt gond, csak elviszi az infláció” - tette hozzá a szakmai vezető. A másik gond pedig a beruházások visszaesésénél látható.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés