A szociális rendszer leépítésére készülhet a kormány az LMP szerint

Belföld
Hirdetés
Fotó: Ungár Péter, Facebook.com

Hosszú órákon keresztül, majdnem 24 órán keresztül próbáltunk arra rájönni, hogy ebből mi lesz. Nem igazán kaptunk választ - mondta Kanász-Nagy Máté a Parlament 22 órás ülése után a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában. 

A képviselők szinte egy teljes napot vitáztak arról a szociális törvényről, amelynek középpontjában az ellenzék által csak „lex megdöglesznek” nevezett törvénymódosító javaslat áll. Az indítvány azt tartalmazza, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, ha erre önhibáján kívül nem képes, a hozzátartozó kötelessége segíteni, majd az önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn, valamint az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és segítése. 

Az indítvány hangsúlyozza, hogy a felsorolás egyben gondoskodási sorrendet is jelez, és 

az államnak csak akkor van feladata, ha a hozzátartozók, az önkormányzat és a karitatív szervezetek sem tudtak segíteni a rászorulón.

"Homály övezi, hogy mi a szándék" – mondta Kanász-Nagy Máté, aki hozzátette: ha berakják a szociális törvénybe, hogy az egyén felelőssége az elsődleges, az államé pedig az utolsó, akkor mindenki arra gondol, hogy valami készül. Az államtitkárok erre vonatkozóan nem adtak gyakorlatilag semmilyen választ.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi lehet a háttérben, az LMP-s politikus úgy nyilatkozott: 

„Nagyon félek, hogy a szociális rendszer további leépítése van a háttérben, ha mind a jogszabályokat, mind költségvetési forrásokat tekintjük, sajnos leépülő tendenciát láthatunk.” 

Kanász-Nagy Máté szerint az elmúlt 24 óra bebizonyította, hogy az ellenzéki politizálásnak nagyon is van értelme, hiszen sikerült szembesíteni a kormányzatot, hogy hogyan építették le a szociális ellátásnak a rendszerét. „Hosszasan tudtuk elemezni a helyzetet, ami az elmúlt 12 évben kialakult. Ha másra nem, a szembesítésre alkalmas a Parlament, a számonkérésre alkalmas a Parlament, most látják, hogy mi nyomon vagyunk – tette hozzá.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés