"A szülői mesterség az nagyon nehéz" - napi hét percet tölt a gyermekével egy átlag szülő?!

Belföld
Hirdetés

Egy átlagos szülő átlagosan napi 7 percet tölt a gyermekével. A kérdés az, milyen károkat okoz a gyermekek lelkivilágában a nem megfelelő odafigyelés, a törődés és gondoskodás hiánya. Dr. Dúró Zsuzsanna gyermekpszichológus volt Köböl Anita vendége a Spirit FM #nofilter című műsorában.

A szakember szerint sokkal többet tartózkodunk egy légtérben a gyermekünkkel, sokszor mégis nagyon kevés a minőségi kommunikáció, az, hogy beszélgetünk a gyerekekkel. A beszélgetésnek, a nap elmesélésének akár iskolai előkészítő funkciója is lehet egy óvodás esetében, az iskolásoknál pedig fontos beszélgetni arról is, hogy hol tart a gyermek a tanulmányaiban - tette hozzá. Ez a jövőkép kialakításában is fontos szerepet játszik, kivédhetetlen, hogy ismerjük a gyerek érdeklődését, ami később esetleg a felsőoktatás, álláskeresés terén is fontos lesz.

"A szülői mesterség az egy nagyon nehéz mesterség" - fogalmazott Dúró Zsuzsanna. Szerinte vannak olyan életkori szakaszok, amikor "meg kell kapaszkodni", hogy megfelelően tudjunk reagálni a gyerek viselkedésére. 

Mint mondta, sok szülő arra játszik, hogy a gyerek minél hamarabb legyen önálló, de már a születés előtt 9 hónappal is oda kell figyelni rájuk. A genetikai hozadék mindenkiben ott van, nem véletlenül olyan a gyerek, amilyen, a szülőktől örököl tulajdonságokat is, de az is fontos, miben szocializálódik - húzta alá.

A gyermekpszichológus ugyanakkor megjegyezte: a szülő is valakitől kapta a muníciót, nem tud mást átadni, mint amit ő is kapott. Ez a 7 perc egy átlag, de ez a mértékű odafigyelés sem a gyermek személyiségfejlődésének, sem a képességeinek nem tesz jót - hangsúlyozta.

Fontos lenne, ha a szülők nyitnának a gyerek felé, tény, hogy manapság sokan rengeteget dolgoznak, egyensúlyt kellene teremteni a munka és a cslád között - emelte ki. Dúró Zsuzsanna beszélt arról is, mi a helyzet a szülők esetében az "énidővel", amikor magukkal foglalkoznak. Szerinte minden szülő szeretne önálló személyiség is maradni, ez a kettősség nehezen megvalósítható, de nem lehetetlen. 

"Legyünk őszinték, az is igaz, hogy egy szülő is szeretne karriert is építeni, miért is ne, általában tanultak a mai fiatal szülők, általában jó egzisztenciára törekednek, és ez inkább üdvözítő, mint hogy ne lenne az, ez viszont őrületes nagy energiába kerül a szülőnek" - mondta, hozzátéve: ilyenkor könnyen kialakulhat aránytalanság a családban, hogy mondjuk kinek több a munkája, kinek van több ideje.

Szerinte egy szülőnek látnia kell, mi az, amit elbír a család, hogy annak minden tagja mentálisan is rendben legyen. Énidőre szüksége van mindenkinek, mert abból építkezünk, ha nem vigyáz egy szülő a saját mentális egészségére, sokkal nehezebb dolga lesz - szögezte le. A szülő szereti a gyerekét, de sok esetben nincsenek meg a megfelelő eszközei, hogy ezt formába öntse - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés