A tevetej szerepe a Száheli-övezet stabilitásában

Nemzetközi
Hirdetés

A Száhel-övezet több országa katonai junta irányítása alatt áll. Az egyik ilyen ország Niger, ahonnan az utóbbi másfél hónapban több mint másfélszer annyi migráns indult útnak, mint decemberben.

A térség helyzetéről és a magyar szakemberek helyben végzett munkájáról beszélgettünk Máthé László Eduárd miniszteri biztossal, aki a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felel, valamint Azbej Tristannal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárával.

A Száhel térségben jelen pillanatban három ország van, amely katonai junta irányítása alatt van, ez Mali Niger és Burkina Faso. Az elmúlt időszak eseményei után Nigerből például 75 százalékkal nőtt meg az illegális migráció számaránya a decemberi adatokhoz képest.

„Ezért mondjuk azt, hogy a magyar érdek a szálövezetben a stabilitás” – tette hozzá Azbej Tristan. Elmondta: „ha nem így van, akkor annak egyrészt humanitárius katasztrófák a következményei, másrészt pedig fegyveres konfliktusoknak a megerősödése, és ezek együttesen eredményezik a migrációt.”

Ezért valahol tiszteletbeli konzulok dolgoznak, máshol diplomáciai képviseletet nyitott Magyarország, egyezmények születtek az oktatás, a felsőoktatás területén.

„A legalapvetőbb előfeltétele bármi fajta stabilitásnak, hogyha az emberek alapvető életfeltételeiket meg tudják teremteni az országukban. Nemcsak az életfeltételeiket, hanem remélhetően egy jövőképet is meg tudnak teremteni” – egészítette ki az államtitkár. A magyar agrárszakemberek jelentős szaktudást vittek a térségbe. A teve ipari módon történő felhasználásában segítenek.

„Ez az agrártechnológia, amit a magyar szakemberek hozzá tudnak adni, és ami egyébként helyben, Csádban nem hozzáférhető - úgy, hogy Csád az egyes becslések szerint az az ország a világon, ahol a legnagyobb számú teveállomány található” – mondta Máté László Eduárd. A Száheli térség miniszteri biztosa kifejtette: „kidolgoztak a magyar agrárszakemberek egy olyan, gyakorlatilag kisipari módszerekkel előállítható fejőgépet, amelyet tevéken lehet használni, és ezáltal gyakorlatilag igen jelentős mértékben meg lehet növelni a hozzáférhető tej mennyiségét. (…) Mert hogyha néhány liter, vagy néhány tíz literrel több tevetejhez férnek hozzá, akkor az egyszerűen a tápanyagmennyiséget és a bevitt kalória mennyiségét fogja növelni, és ezáltal a helyben maradást teszi számukra lehetővé. Gyakorlatilag ezt végezzük el, ezt teszi lehetővé a Hungary Helps támogatása a magyar kormány célkitűzését megvalósítva.”

A teljes beszélgetés visszanézhető a Spirit FM youtube csatornáján:

Hirdetés
Hirdetés