A zacskós levesre még nem kell rákészülni, de van amit, már nem tehetnek meg a magyar űrhajósjelöltek

Belföld
Hirdetés

A hét elején bemutatták azt a négy magyar űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki 2024 és 2025 fordulóján 30 napos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: még nem tudni az időpontot, amikor a magyar űrhajós útnak indulhat, de a kiképzés hamar elkezdődik.

A négy jelölt közül egy ember fog eljutni az űrállomásra, de a másik három jelöltnek is fontos szerepe lesz, mert a Földön is rengeteg tevékenység lesz a program során. Mint mondta, az űrhajósnak végre kell hajtania kísérleteket, műszeres méréseket, de fontos szerepe lesz abban is, hogy az ismeretterjesztés jegyében a fiataloknak órákat, előadásokat tartson.

Ez egy nagyon nagy dolog, mert a Nemzetközi Űrállomásra nagyon nehéz időt szerezni, sok-sok nemzetközi partner engedélye szükséges ahhoz, hogy valaki a fedélzetre léphessen - mondta, hozzátéve: még nem kell rákészülnie a jelölteknek a "zacskós levesre", de bizonyos extrém sportokat már nem végeznek, hiszen vigyázniuk kell a testi épségükre.

"Éppen elég extrém sport lesz az a sok tortúra, ha úgy tetszik, ami egy kiképzés során vár rájuk" - fogalmazott. Ferencz Orsolya elmondta, a magyar válogatás során már Gripen-pilóták tesztelték, hogyan reagálnak a jelöltek a hatalmas gyorsulásra. 

A tervezett program 30 napos, az indulás időpontja sok mindentől függ, a nemzetközi partnerek diktálják a menetrendet, itt még várni kell - mondta a miniszteri biztos. Általában maximum 9 fő tud egyszerre fent lenni az űrállomáson, ami még elviselhető, de már az 5-6 fő is egy nagy létszám, hiszen a lakható modulok mérete kicsi, ez egy komoly pszichés terhelés, erre is fel kell készülni - mondta.

A kiképzés egy része az Egyesült Államokban zajlik majd a NASA segítségével, a képzés az Európai Űrügynökségnél indul. Év vége felé már az USA-ban fognak dolgozni velük a kutatók, és hogy ki lesz a kiválasztott, a kiképzők fogják meghatározni.

Ez azért nagy dolog egy országnak, mert olyan programokat tud végrehajtani a kutatóközösség, ami máshogy nem lenne elérhető, és ez óriási versenyképesség-növekedést jelent - húzta alá a miniszteri biztos. Mint mondta, ebből a gazdaság fog növekedni, egy tudásalapú, high tech szektor ehhez járul hozzá, sőt, egyfajta szívóhatást is jelenthet, akár máshonnan is érkezhet ide magasan képzett munkaerő.

Hozzátette: ez már most is hatalmas motiváció a fiatalok számára, sokan jönnek az előadásokra, amelyekkel járják az országot, és nagyon okos kérdéseik vannak.

Hirdetés
Hirdetés