"A zsigeri ruszofóbia ugyanúgy zsákutcába vezet, mint bármely más nép zsigeri gyűlölete" - Schiffer és Puzsér a háborúról

Belföld
Hirdetés

Schiffer András ügyvéd és Puzsér Róbert publicista voltak a Spirit FM Harcosok klubja című műsorának vendégei. Beszéltek arról, hogy Magyarország melyik oldalon foglalt állást a háborúval kapcsolatban, és kifejtették azt is, hogy mit gondolnak a kelet-nyugat szembeállításról.

Puzsér Róbert a vitát azzal kezdte, hogy elmondta: "Orbán Viktor rossz oldalra állította magát Putyin ügynökeként", ez békeidőben még megy is, mert békeidőben a történelem fizetőeszköze a pénz, de háborúban a vér, és pénzzel "kevésbé lehet elsikálni az ilyen árulásokat". Ezért fáj Magyarországnak a blokkosodás, mert a kormány elárulta a szövetségeseit, a NATO-t, és váratlanul érte a háború.

Válaszul Schiffer András elmondta, hogy a kelet-nyugat szembeállítást rendkívül leegyszerűsítőnek és gyerekesnek tartja. Mint mondta, az, hogy "Magyarország kompország", már az Árpád-korban is megjelent. Mi magyarok a keletieknek addig vagyunk érdekesek, míg a nyugathoz tartozunk, és a nyugat számára is akkor vagyunk értékesek, amíg vannak eleven kapcsolataink a kelettel.

"Szerintem az elmúlt évszázadokban egy trendtörő korszak volt, ez pedig Orbán Viktor 1998 és 2002 közi országlása" – mondta Schiffer András, ezzel utalva az akkori atlantista irányra. Kiemelte, hogy soha nem voltak olyan intenzív magyar-orosz energetikai kapcsolatok, mint a Gyurcsány-kormányok idején. Hozzátette: ha valamiért a jelenlegi kormányt el lehet marasztalni, az nem az, hogy ki akar maradni a blokkosodásból, hanem hogy nem kalkulál azzal, hogy attól még a blokkosodás megtörténik. Akkor tudnánk sérülésmentesebben átvészelni ezt, ha az elmúlt 12 évet, de legalábbis az utóbbi éveket azzal töltöttük volna, hogy a saját termelőkapacitásainkat erősítjük meg - fogalmazott.

A függőségek duplázása, triplázása hatványozza egy ország kitettségét, és Orbán Viktor ebbe a csapdába sétál bele - mondta.

Puzsér Róbert úgy reagált: ebbe a gyerekességbe belecsúszott a régió minden országa, a lengyelek, a szlovákok és a bolgárok "tudtak oldalt választani egy kelet-nyugat közti háborúban". Mint fogalmazott: olyan gyerekesek lesznek, hogy azt mondják, kőkeményen beállnak a nyugat mellé, mert ismerik Oroszországot, éltek orosz megszállás alatt - ahogyan a magyarok is. 

Schiffer András azt mondta: Orbán Viktor február 24-én a nyugati állásponttal teljesen egyező nyilatkozatot tett. Hangsúlyozta: az orosz agresszió elfogadhatatlan, ez világos. Felidézte, hogy a horvát elnök, Zoran Milanovic már a háború kitörése előtt olyan mondatokat engedett meg magának, amit sem a magyar államfő, sem a magyar miniszterelnök nem engedett meg magának. Szlovákiáról szólva elmondta: a közelgő választások előtt a legerősebbnek tűnő pártvezérek, Fico és Pellegrini egyáltalán nem simulnak úgy bele a nyugati fősodorba.

"A zsigeri ruszofóbia ugyanúgy zsákutcába vezet, mint bármely más nép zsigeri gyűlölete" – fogalmazott Schiffer.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés