Aggasztó tendencia: hiány lehet kukoricából?

Belföld
Hirdetés

A kukoricának manapság nem csupán élelmiszerként vagy takarmánynövényként van fontos szerepe az életünkben, hanem ipari növényként is ismert. A hazai felhasználása a kukoricának jellemzően etanol-feldolgozásra kerül, és mint ilyen, akár az üzemanyagokba bekerülve az üzemanyagok árára is kihatással lehet, de sok vegyipari terméknél is találkozunk vele ilyen formában, mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Fülöp László, a Vitafer Hungária Kft. ügyvezetője.

A gazdálkodók egyébként kétfajta kukoricát termelnek. A takarmány kukoricának a takarmányként nem felhasznált része ipari felhasználásra kerül, a másik fajta pedig a csemegekukorica.

A magyar gazdák számára 2023 emlékezetes év lesz Fülöp László szerint. A korábbi években ugyanis azt látták, hogy egy viszonylag nyugodt és jól szabályozott piac, idén ez viszont megszűnt.

Az ukrajnai háború következményeként megszűnt az a védő vám, ami korábban az Európai Uniós terményeket védte. Így azzal szembesültek a magyar termelők, hogy a kukorica értékesítési ára messze lemaradva a világpiaci ártól lényegesen alacsonyabb szintre süllyedt. Ez pedig azzal jár, hogy a magyar kukoricatermesztők 2023-ban nagyon szerény profitot tudtak realizálni - magyarázta a szakember.

Még úgy is, hogy az előző évekről esetleg áthúzódó korábbi beszerzésekből származó kedvezőbb input anyagköltségek miatt relatíve olcsóbban termeltek kukoricát, fűzte hozzá Fülöp László. Kiemelte: a kukoricatermesztés szempontjából viszonylag kedvező időjárási körülmények voltak, emiatt a sokévi átlagnál jobb termést is tudtak betakarítani a termelők.

Ugyanakkor az is elmondható, hogy a kukoricatermesztési kedv csökkent, ami most még nem okoz gondot, hiszen a kevesebb hazai kukoricát még lehet pótolni az ukrán, a román és az orosz piacról. Viszont ahogyan ez várhatóan tovább csökken, az elkövetkezendő években számíthatunk arra, hogy problémás lesz az országon belül a kukorica megtermelése, és importra szorul majd Magyarország.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: