Aki megvesz egy kastélyt, az távolságot vesz

Belföld
Hirdetés

Lázár János legújabb törvénytervezete szerint az építési miniszter saját döntésével, bárkinek a kérésére ingyen tulajdonba adhatná az ország legszebb kastélyait. A törvényjavaslat még kormánypárti körökben is ellenérzéseket váltott ki. Dobó Ágota, a Műemlékek Állami Gondnokságának korábbi igazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta: ezeknek a felújított kastélyoknak a fenntartása „iszonyatos” pénzbe kerül.

„Ezek a kastélyok reprezentációra épültek annak idején. Egy hatalmas birtok volt mögöttük, ami eltartotta. Ezek a gazdaságok eltűntek, úgyhogy nincs mögöttük meg a gazdasági erő, komoly támogatásra szorulnak” - fogalmazott.

Akkor lenne valakinek üzlet, - tette hozzá a szakember - ha a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, minden, ami körülötte van, minden az ő kezében lenne, és akkor azt mondaná, hogy bárki erre jár, akármit csinál, nálam fizet. Ezek a kastélyok nem fenntarthatók – jegyezte meg Dobó Ágota.

„A kastélyok, olyan, mint a Balaton. A Balatontól se várja el senki, hogy önfenntartó legyen, viszont milliókat tartanak el maguk körül. Gondoljanak, például az Esterházy-kastélyra: valaki bemegy, kifizet 5 ezer forintot a belépőjegyre, és aztán a környéken ott hagyja a 15-szörösét” - mondta.

A szakember hozzátette: nem egyszerű ezeknek az épületeknek a védelme sem. Az átlagember arra gondol, hogy ne lehessen bemenni, de ott vannak az értékes műtárgyak.  Ezek a kastélyok iszonyú rossz állapotban voltak, az utolsó óráikat élték. Az EU-s forrásokkal együtt felújított épületeknek ez az utolsó lehetőségük volt. A háború alatt hadikórházat csináltak belőlük. A gyönyörű falképek, a kárpitok a falakról a lovak hátán végezték. A barokk bútorokkal tüzeltek, mert fáztak. Egy háborús helyzetben az emberi élet előbbre való bárminél.

Dobó Ágnes elképzelhetetlennek tartja, hogyha valaki ingyen megkap egy kastélyt, azt utána hosszú távon üzemeltetni is tudja.

„Olyan tőkeerő kellene, hogy én ezt elképzelhetetlennek tartom. Azért aki megvesz egy ilyen kastélyt, az ugye távolságot vesz, oda élő ember aztán be nem teszi a lábát. Ezért is küzdöttünk mi mindig az ellen, hogy valamilyen módon magántulajdonba kerüljenek” - hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés