Akkumulátor gyárak ügye: “Döbbenetes a helyzet” az LMP-s politikus szerint

Belföld
Hirdetés

Néhány napja derült ki, hogy újabb akkumulátor-gyár létesül Magyarországon. Csütörtökön voltak napirenden a parlamentben a törvényalkotási bizottság előtt ezek a gyárak, ahol a szigorú, környezetvédelmi ellenőrzésekre vonatkozó javaslatokkal kapcsolatok is szóba kerültek. Az LMP mindhárom beadványát leszavazta a bizottság, az ügyről Keresztes László Lóránt, az LMP elnökségi tagja beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Ezek az akkumulátor-gyárak, amiket egymás után jelent be a kormány, elképesztő mértékben használják a természeti erőforrásokat, óriási az energiaigényük. És még azt sem látjuk, hogy a kormány egyáltalán hogy képzeli kielégíteni ezt a gigantikus energiaigényt, ami azt jelentené, hogy 2030-ra a 2021-es szinthez képest 55 százalékkal kellene megnövelni Magyarországon az áramfogyasztás - mondta el Keresztes László Lóránt, az LMP elnökségi tagja a Spirit FM Aktuál című műsorában. “Döbbenetes a helyzet” - tette hozzá.

“A kormány folyamatosan arról beszél, hogy mindenki nyugodjon meg, mert Magyarországon a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat kell betartani, és a hatóságok nagyon szigorúan működnek. Ez sajnos nem igaz” - mondta el a politikus.

A műsorban elhangzott, hogy Magyarországon van Európa legnagyobb kapacitású akkumulátor feldolgozója, bátonyterenyei és szigetszentmiklósi telephelyekkel, ahol már történtek balesetek, “technológiai robbanások” - tavaly nyáron és idén márciusban is, tragikus következményekkel. “Úgy történtek meg a balesetek ezekben az üzemekben, hogy előtte már rengeteg szabálysértésre felhívták a hatóságok a figyelmet” - hangsúlyozta Keresztes László Lóránt. A politikus szerint a parlamenti bizottság elnöke úgy véleményezte ezeket az eseteket, hogy László Lóránt, az LMP elnökségi tagja nem relevánsak, mert biztosan régi technológiát használnak fel. Holott, mint mondja Keresztes, ezek az üzemek a gödi gyárnak a partnerei. “Itt korszerű, selejtes akkumulátorokat dolgoznak fel” - magyarázta. 

Ebből is látszik, hogy nincsenek képben a politikusok olyan szörnyű események kapcsán, amiket ledokumentáltak

- hívta fel a figyelmet Keresztes. Elmondta azt is, hogy az LMP azt szerette volna, ha a hatóságok ne csupán pármilliós bírságokat rónának ki, hanem lenne lehetőségük a bevételekkel arányos bírságok kiszabására. De mint mondja, a kormányoldal ezt a javaslatot is lesöpörte az asztalról.

Az ellenzéki egyeztetéssel kapcsolatban elmondta, hogy személyes véleménye szerint, amikor olyan égető problémákkal kell foglalkozni, mint az akkumulátor-gyárak, az ellenzéki politikusok ne “füstös szobákban” beszélgessenek. 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés