Ez állatkínzás, végzetes lehet, ha eteti a hattyúkat

Belföld
Hirdetés

Nyáron sokszor kérdés az, hogy ilyenkor szabad-e etetni a madarakat, hattyúkat. Erről is szó volt a Spirit FM Partvonal című műsorában.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, hogy érdemes egész évben itatót, madárfürdőt működtetni. A Spirit FM Partvonal című műsorában az is elhangzott, hogy az itatótálcákat ecetes vagy mosószeres vízzel érdemes naponta fertőtleníteni. 

“Nagyon fontos, hogy nem szabad etetni a madarakat” - emelte ki. A nyári időszakban a fiókák számára tömeges pusztulást jelent az etetés, hangsúlyozta a szóvivő. Magyarországon a magevők rovarral etetik a fiókáikat, az énekesmadarak nem is itatják őket, akik ezt az igényüket a rovarok magas víztartalmával elégítik ki. Ezért hogyha kint hagyjuk a télire szánt napraforgót, akkor lustább, rutintalanabb madárpárok ezzel etethetik a fiókáikat, akik ezt nem tudják megemészteni, és két-három nap alatt éhen pusztulnak. Kiemelte: ami a természetben szükségtelen, az általában rossz is.

Arra a felvetésre, hogy sokan kenyerekkel etetik a hattyúkat, Orbán Zoltán azt felelte: ez gyakorlatilag állatkínzás. Elmagyarázta, hogy a vízimadarak és az énekesmadarak életmódja jelentősen eltér egymástól. Az a tapasztalat, hogy nyáron, strandidőszakban a vízimadarak emberek általi etetése néhány hét alatt szinte teljesen kikapcsolja az ő őszi elvonuló viselkedését. “Ez öngyilkos viselkedéstorzulást jelent”, ezek az itt maradó madarak bele fognak fagyni a vizekbe. Valamint az etetőhelyeken a vízimadarak szinte teljesen felhagynak a természetes táplálkozással, például nem mennek ki legelni a gyepekre. Mivel annyira ellustulnak, a fiókáikat is ezekre a helyekre viszik etetni, és amikor a legtökéletesebb táplálékra lenne szükségük, hetekig, hónapokig kenyérdiétán élnek, ami nagyon súlyos megbetegedésekhez vezethet. Például a kenyérdiéta miatt a repüléshez alkalmatlan tollazat és csontozat alakulhat ki, vagyis “az önmagukat szórakoztató emberek az etetőhely madarainak megbetegedését, pusztulását okozzák” - szögezte le Orbán Zoltán.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: