“Allergiásabbak” egymásra a szomszédok a covid óta

Belföld
Hirdetés

Mit csinálhat egy közös képviselő és mit nem? Erről is szó volt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

Nagyon sokat változott az emberi hozzáállás a covid alatt, az otthoni munkavégzés miatt kicsit “allergiásabb” lett mindenki a szomszédjára - mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Bék Ágnes, Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke. Mint elmondta, ilyenkor sokan a közös képviselőt keresik meg, akinek sok lehetősége nincs arra, hogy intézkedjen ezekben az ügyekben.

A szakember elmondta: közgyűlési döntés nélkül csak hibaelhárításra van felhatalmazása a közös képviselőnek. Egyéb esetekben a közgyűlés által meghatározott munkálatokra kérhet be árajánlatot illetve végeztetheti el azokat. Kiemelte, hogy a közös költség mértékéről is csak a közgyűlés dönthet, tehát a közös képviselőnek nincs joga kiértesíteni a lakókat, hogy mennyi a közös költség.

Általánosságban elmondható a társasházak esetében, hogy csökkent a kintlévőségek aránya, de ez függ attól is, hogy a közös képviselők hogyan dolgoznak - mondta el Bék Ágnes. Ha viszonylag hamar felszólítják a kisebb összegeknél a lakókat, olyankor többnyire nincs probléma, de ha hagyják, hogy “elússzanak”, százezres nagyságrendben már nehézkessé válik a pénz befizettetése. De a fizetési meghagyás meggyorsította a dolgot - tette hozzá.

Bék Ágnes beszélt arról is, hogy közös képviselőnek lenni ma már szakma, ám a megbecsülést sokszor nem kapják meg. A legtöbb házban a takarító többet keres a közös képviselőnél - tette hozzá.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés