Alulkapacitálta a magyar erőműparkot a 2020-as energiastratégia

Belföld
Hirdetés

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó eseményén kijelentette: a kormány elkötelezett a gázerőművek építése mellett. A héten Szijjártó Péter Franciaországból jelentette be, hogy tovább növelik a Framatom cég szerepét a Paks 2 projektben. A projekt eredeti terve szerint az irányítástechnika francia-német koprodukcióban épülne meg. A megvalósítás érdekében szükség lenne a francia és a német kormány exportengedélyére, amit a német kormány eddig nem adott ki.

A kialakult helyzet kapcsán Aszódi Attila elmondta: logikus lépés a franciák szerepének növelése.

„Szerintem be tudnak lépni a németek helyére. Én ezt nagyon sajnálnám, mert a Siemens Energy-nek nagyon jó technológiája van. Nem jó, ha a Siemens kimarad ebből a projektből” - vélekedett.

A szakember szerint a 2020-ban elfogadott magyar energiastratégia nem jó erőművi portfóliót állított össze. Modellszámításaik szerint az, ami 2020-ban papírra került, az nem elegendő ahhoz, hogy 2030-ban, 2040-ben Magyarországot ellássa villamosenergiával, a 2020-as energiastratégia alul kapacitálta a magyar erőműparkot. A gázerőművek építése kapcsán Aszódi Attila elmondta, világos, hogy további erőműveket kell építeni.

„A kényszert tovább erősíti a háború és a következményei. Hogy mennyi földgáz fog rendelkezésre állni, és hogy milyen áron, jogosak a kétségek. Rövid időn belül erőművet építeni gyakorlatilag csak gázerőműi alapon lehet. Nyilván van a kormány lépésében egy remény, hogy akár orosz forrásból, akár más forrásból lesz elegendő földgáz ezeknek a gázerőműveknek az üzemeltetésére” - fogalmazott.

Az akkumulátorgyárak miatt is szükséges további kapacitások építése részben – ismerte el a szakember - de más okokból is kevés erőmű maradt Magyarországon, Európában az egyik leginkább villamosenergia-importnak kitett ország vagyunk.

A gázerőművek építése a korábbi államtitkár szerint egy áthidaló megoldás. Megkerülhetetlennek látja, hogy egy másik Pakson kívüli atomerőmű építését 10 éves távlatban, amivel olcsón, hosszú távon lehetne fedezni a villamosenergia-igényt. Szükségesnek látja egy harmadik atomerőmű létesítését.

Hirdetés
Hirdetés