Amerikát csak Trump igazsága érdekli?

Nemzetközi
Hirdetés

Béndek Ábris azon a véleményen van, hogy egy igazság utáni politika korába léptünk be. Vagyis nem az számít, mi a tények, nem a jogállamot fenntartó intézmények számítanak, sokkal inkább az, hogy a nyilvánosság tudatában hogyan kereteződnek bizonyos szereplők, döntések, cselekvések. 

Nem szerepelhet a republikánus előválasztás coloradói indulói között Donald Trump volt amerikai elnök ezt mondta ki a coloradói legfelsőbb bíróság. Az indoklás szerint Trump a 2021. január 6-i zavargásokban való részvétele miatt nem töltheti be ismét az elnöki tisztséget - számolt be a Portfolio. A történelmi döntés szűk, 4-3 arányban született, és megfordítja egy denveri bíró korábbi ítéletét, aki úgy találta, hogy bár Trump lázadást követett el, az alkotmányos kétértelműség miatt továbbra is jogosult a szavazólapon maradni. Végleges döntést az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hozhat abban a kérdésben, hogy Trump alkalmas-e a jövőbeni közhivatalok betöltésére. A most meghozott ítéletet nem hajtják végre azonnal, lehetőséget adva Trumpnak a fellebbezésre, amivel a volt elnök – bejelentése szerint - élni is fog. Bár a coloradói döntés csak a márciusi, állambeli republikánus elnökválasztásra vonatkozik, valószínűleg hatással lehet Trump státuszára a november 5-i általános választáson is. A volt elnök kampányának szóvivője hibásnak és antidemokratikusnak nevezte a döntést, és bizakodását fejezte ki, hogy megnyerik a fellebbezést a legfelsőbb bíróságon.

Ha úgy vetődik fel a kérdés, hogy mi történik itt a szemünk láttára: a jog lesújt Donald Trumpra, aki lázadást készített elő, vagy a “mély állam” megtorló akciót végez, hogy Trump ne térhessen vissza? - tette fel a kérdést Puzsér Róbert publicista a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában. Horváth Oszkár műsorvezető rögtön válaszolt is rá: ő a második válaszra voksol annak ellenére, hogy nem szimpatizál Trumppal. Puzsér szerint mindkét válasz egyaránt helytálló.

“Nem tudom, mit gondolhatott Donald Trump, amikor kvázi megtámadta Amerikát, amikor felszólította az embereket arra, hogy az intézményt rohamozzák meg és szállják meg” - fogalmazott Puzsér. A publicista kifejtette: ha Amerika dönteni akar arról, hogy felül akarja-e vizsgálni a XIX. századi polgárháborújának a kimenetelét - mert a Trump-féle kultúrharc ezt célozza - , akkor Trump valójában egy Amerika-ellenes kihívás, és erre reagálnak az intézmények.

Béndek Ábris azon a véleményen van, hogy egy igazság utáni politika korába léptünk be. Vagyis nem az számít, mi a tények, nem a jogállamot fenntartó intézmények számítanak, sokkal inkább az, hogy a nyilvánosság tudatában hogyan kereteződnek bizonyos szereplők, döntések, cselekvések. Trump pontosan erre játszik, és a mesterévé vált annak, hogyan lehet a nyilvánosság gondolkodását a saját kénye-kedve szerint keretezni. Hozzátette, azt láthatjuk, hogy a nemzetközi jobboldal sokkal inkább kitanulta ennek a mesterségét, mint a globalista-neoliberális baloldal, akik ellen ezek a politikai szereplők mozgósítanak. Lehet Trump ellen mindenféle jogi döntéseket meghozni, Béndek Ábris úgy látja, hogy ezzel az amerikai intézmények annyit érnek el, hogy önmaguk ellen fordítják az amerikai demokráciát.

Puzsér megkérdezte: mi van, ha Trump tényleg elkövette, amivel vádolják, ha tényleg közpénzből vesztegetett meg egy prostituáltat, vagy tényleg felbujtott egy lázadásra? Ha ez így van, azért nem szabad Donald Trumpon érvényesíteni a törvény erejét, mert Trump nem egy egyszerű állampolgár, és ha a demokrácia nem akar önmaga ellen fordulni, akkor ezeket el kell nézni neki?

Természetesen a jogállam az első, választolt Béndek. Hozzátette: ugyanakkor pontosan ez a baj, hogy ez senkit nem érdekel, valójában az érdekli az embereket, Trump hogyan reprezentálja újra a játszmát az amerikai tudat felé. Ebben pedig Trump vezeti a játszmát, távolról sem Joe Bidenék, akik csupán abban reménykedhetnek, hogy a jogállam, ami önmagát támogatja és az amerikai társadalom kritikus tömegének támogatásában nem bízhat, előbb-utóbb ellehetetleníti Trumpot az elnökségért folytatott az elnökségért folytatott kétségbeesett és erőszakos küzdelmében - mielőtt az amerikai tömegeknek a pszichéjét teljes mértékben az intézmények ellen fordítsa.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: