Amikor Csák János Szentkirályi Alexandrát kérdezte, hogy mit csináljon

Belföld
Hirdetés

Csák János lemondásából és az indoklásból óriási poénkodás lett az Önkényes Mérvadó műsorában, Chuck Norris és Szentkirályi Alexandra is szóba került.

Csák János kulturális és innovációs miniszter benyújtotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. “Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek” - fogalmazott Csák János a Mandinernek. 

A miniszter elárulta, hogy Orbán Viktor minden tárcavezetőtől, így tőle is az alábbi három dolgot kérte: meglévőre építve alakítson ki ütőképes működési rendszert, a tárcájához tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, illetve legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. Csák János úgy érzi, mindent megtett, amit kértek tőle.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetésére Orbán Viktor Hankó Balázst kérte fel.

Előadja, hogy annyira menő, hogy lenyomta a 4 éves programját 2 év alatt és most átadja a fiataloknak a terepet - fűzte hozzá Magyar Dávid a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában. Horváth Oszkárral és Puzsér Róberttel karöltve az adásban megszületett néhány Chuck Norrisos poén a hírhez kapcsolódva, például, hogy Chuck Norris már két évvel a megbízatása előtt elvégezte volna ezeket a feladatokat, vagy hogy Chuck Norrist még nem bízták meg miniszternek, de addigra megvolt a program, amit el is végzett, illetve Chuck Norris hamarabb mondott le, minthogy megbízták volna.

Magyar Dávid azzal zárta le a poénkodást, hogy “el lehet viccelni, de egyébként nem látjuk az okát, hogy Csák János miért lép vissza és miért most”. Azt tudni, hogy megint egy “autonóm” döntés született szerinte. Horváth Oszkár itt közbeszólt: Szentkirályi Alexandra tanácsolhatta a miniszterelnök úrnak, vagy Csák Jánosnak. Magyar Dávidnak ez nagyon tetszett, így vázolta fel a képzeletbeli szituációt: megkérdezte Csák János Szentkirályi Alexandrát, hogy ‘Alexandra, mit csináljak most, hogy elvégeztem a munkát?’ Erre Szentkirályi azt felelhette, hogy ‘szerintem mondjál le’. Horváth Oszkár kiegészítette: ‘én azt szoktam’.

De őszintén érdekelné Magyar Dávidot, miért mondott le Csák János, “mert nem azért, amit mond, ezt tudjuk. Értelemszerűen politikus, tehát hazudik. De akkor mégis miért?” Miért a választás utáni napon? Puzsér rávágta, hogy azért, hogy “ne cs.ssze el a kampányt a Fidesznek”.

Horváth Oszkár beszélt arról is, hogy bár Hankó Balázs az utód, ő mégis Demeter Szilárdra számított - annak ellenére, hogy sokszor nem kedveli őt, de ugyanúgy, ahogyan L. Simon Lászlót, őt is “műveltséggel felvértezett” embernek tartja a művészetekkel kapcsolatban. “Annál nagyobbak a vétkei, hiszen annál nagyobbat többet kellett feladnia a hatalom oltárán”, vágta rá Puzsér.

“Aki eleve nem volt kultúrember, mint egy Rogán Antal, hát eleve kevésbé bírálható azért, mert feladott bármit is. Ugyan, mit adott fel Rogán Antal?” - fejtette ki a publicista. Horváth Oszkár szerint viszont Rogán okos. Beszélt arról is, hogy bár “rettenetesen ki nem állhatja” Habony Árpádot, mégis több köze van az értékek felismeréséhez, csak neki “a szíve nem úgy áll”. 

Egyébként kiderült, hogy Magyar Dávid is Demeter Szilárdot várta utódként, egy olyan “kitapossa bárki belét típusú embert, akit így oda lehet ültetni bárhova”.

A teljes adás itt nézhető vissza:

Hirdetés
Hirdetés