Aszódi: Nem volt képes a Roszatom a projekttel érdemben előrehaladni

Belföld
Hirdetés

Szijjártó Péter Moszkvában tárgyalt többek között a Paks 2 projektről is: megállapodtak a kivitelezési és finanszírozási szerződés módosításáról.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű bővítés korábbi államtitkára a Spirit FM Aktuál műsorában azt mondta: meglehetősen sok késedelmet gyűjtött össze már a projekt. Azt pozitívnak értékeli, hogy a felek meg tudtak állapodni közösen valamilyen új metódusban, de még nem látjuk, hogy ez pontosan mit jelent. Azt, hogy ez a szerződésmódosítás segíteni fog-e a projekt megvalósításában, azzal kapcsolatban szkeptikus a szakember.

„Én úgy érzem, hogy ezzel összességében a projekt megvalósításának a kockázatai nem csökkentek, hanem inkább növekedtek. A kormánynak helyes az értékelése, hogy új alapokra kell helyezni a projektet, de hogy ettől megoldódik-e a projekt, azt most még nem lehet elmondani.” – tette hozzá.

Aszódi Attila ugyanakkor kiemelte: az atomenergiára szükség van Magyarországon, és a Paks2 nagyon jó lenne a villamosenergia-rendszerben, szükség van erre a forrásra. Magyarországon széles társadalmi támogatottságot élvez az atomenergia.

Szijjártó Péter közösségi oldalán tett bejelentésében azt mondta, hogy a szerződések módosítására nemcsak a háború és a szankciók miatt van szükség, hanem azért is, mert a szerződés megkötése óta eltelt kilenc év, és a technológia fejlődött. Aszódi Attila szerint ez a bejelentés nem azt jelenti, hogy új technológiák jelentek meg, és a technológiai változások miatt van szükség egy új szerződésre, szerinte igazából a körülmények változtak, nem a technológiai fejlődés ugrott akkorát ezen a területen.

„Őszintén szólva nekem azért a jelenlegi helyzet azt is üzeni, hogy az eredeti keretrendszerben a Roszatom nem volt képes a projekttel érdemben előrehaladni. Lehet, hogy egyszerűen annyiról van szó, hogy a magyar oldal felismerte, hogy a Roszatom jelenlegi menedzsment képességei nem alkalmasak arra, hogy az eredeti keretrendszerben a projektet megvalósítsák. Szerintem itt van egy nagyon komoly energiapolitikai nyomás rajtunk.”

Belekezdtünk egy projektbe – fejtette ki Aszódi Attila - elkötöttünk nagyjából 500 millió eurót, ez eléggé sok pénz. Az alternatívák a piacon sokkal több időt vennének igénybe, és egy ilyen energiaellátási válsághelyzetben, amikor nagyon nagy szükségünk van a villamosenergiára nyilván van rajtunk egy nyomás. Erre reflektál a kormány mostani lépése.

Hirdetés
Hirdetés