Aszódi: Tudható volt, hogy Oroszország háborúra készül

Belföld
Hirdetés

A Spirit FM Aktuál Összegző műsorának vendége volt Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja, akivel a 2022-es évet tekintettük át az energetika vonatkozásában.

Aszódi Attila elmondta, az energetikában jelentkeztek idén a legnagyobb ellátási kérdések: „a földgáz megrángatta gyakorlatilag az összes energiahordozónak a piacát. 2022-ben kérdésessé vált az ellátás, amire senki nem számított.”

A szakember megjegyezte: 2021 második félévében kezdődő energiaár-növekedés már előkészület volt a háborúra.

„Ha a földgáztárolói adatokat összehasonlítjuk, akkor abból azt lehet látni, hogy az orosz kormány 2021 tavaszán döntötte el azt, hogy meg fogja támadni Ukrajnát. Egy évvel azelőtt, hogy a támadás ténylegesen bekövetkezett.” – tette hozzá a BME dékánja.

A volt államtitkár meglátása szerint Oroszország sok kárt okozott magának az atomenergetika megítélése tekintetében.

„Már csak a Paks 2 projekt maradt meg számukra az európai piacon. Én most úgy látom, hogy az európai kormányok nem mérlegelnek új orosz atomerőmű projektet, ez akár hosszabb ideig az oroszok távolmaradását jelentheti az európai fejlesztésekből.” – emelte ki Aszódi Attila.

A jelenlegi energetikai helyzet tagadhatatlanul az atomenergia irányába történő lépéseket eredményez az európai kormányok részéről, az atomenergia szempontjából kedvező politikai döntések születtek, születnek.

„Az elmúlt évek az atomenergia leállításáról szóltak, most abszolút más irányt vett az energiapolitika, és további atomerőművek építésében gondolkoznak. Az atomenergia szempontjából egy felívelő szakasz következik most az európai energiapolitikában.”

A szakember hangsúlyozta: sokba kerülnek az energetikai beruházások és technológiailag, politikailag is hosszabb döntési folyamatokat igényelnek. Így nehéz ezen a területen gyorsan beavatkozni. A jelenlegi helyzet ugyanakkor rámutatott a diverzifikáció jelentőségére.

„A válsághelyzet arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad egyetlen egy dologra koncentrálni, hanem több megoldást kell párhuzamosan a rendszerben tartani ahhoz, hogy biztonságosan és jól megoldhatók legyenek az energetikai feladatok.”

A nemzetközi szereplők kapcsán Aszódi Attila elmondta: Törökország ügyesen lavíroz a konfliktus helyzetben, Törökország felértékelődött nemzetközi politikai és energiapolitikai szempontból is.

„Az ukránoknak szállítottak rengeteg hasznos fegyvert, közben nagyon intenzív kereskedelmi kapcsolatokat folytat Oroszországgal. Törökország megpróbál egy régiós gázelosztó központ szerepet betölteni. Úgyhogy a türkmén-török gázkapcsolatnak a fejlesztése szerintem a napirenden fog maradni, és ez tud segíteni abban, hogy Oroszországtól függetlenül földgázt tudjon jönni Európába.”

Az azerbajdzsáni villamoskapcsolatnak a megteremtését nagyon érdekes dolognak látja Aszódi Attila: „2500 kilométeres távolságban nem szoktunk villamosenergiát szállítani. Nem arról van szó, hogy Azerbajdzsánban működik, elképesztően sok vízerőmű, naperőmű, szélerőmű, és ennek az áramát akarjuk idehozni. Nincsen így kiépítve az azerbajdzsáni villamosenergia rendszer és az erőműpark, hanem egyszerűen egy jövőbeli terv van arra, hogy ezeket a megújuló energiahordozókat fejlesztenek, és ennek az áramát akarják ezen a 2500 kilométer hosszúságú vezetéken Európába hozni. Azt gondolom, hogy nem ez fogja megoldani Magyarország villamosenergia-ellátási problémáit.”

A korábbi államtitkár szerint a magas földgázár rengeteg olyan beruházást fog megtérülővé tenni, amelyek korábban nem voltak finanszírozhatók. Felértékeli az atomenergiát, de azt is jelenti, hogy új szállítók, új technológiák kell, hogy jöjjenek a piacra.

„Szerintem a francia technológiai ipart ez egyértelműen felértékeli, az amerikai, francia, koreai atomenergetikai ipar számára szerintem egy új lehetőség adódik és akár új szereplők is bejöhetnek még. Nagyon megélénkült az érdeklődés a kis moduláris reaktorok tekintetében, és itt további szereplők, például Argentína is jelen van a piacon. Az atomenergetikai beruházások jó pár évet, vagy inkább egy évtizedet vesznek igénybe, úgyhogy a döntéseket hamar meg kell hozni, de sajnos az új ellátási módszereket biztosító technológiák nem lesznek itt holnaputánra.”

Fontos esemény volt 2022-ben, hogy döntést hozott a Paksi Atomerőmű blokkok további üzemidő hosszabbításáról a kormány, előterjesztés készült és a parlament is elfogadta azt.

„Az üzemanyag ellátásuk biztosított, ebben a pillanatban is, és azt látom az európai piacon, hogy az alternatív üzemanyag ellátásának a megteremtése érdekében nagyon komoly lépések történnek. Több nyugati szállító dolgozik azon, hogy ezekhez az orosz építésű reaktorokhoz legyen üzemanyaga, tudjon ilyen üzemanyagot szállítani.”  - hangsúlyozta Aszódi Attila.

Magyarországon óriási fejlődés zajlott a megújulók területén az elmúlt öt évben, közel 4000 megawattnyi naperőmű kapacitás épült ki. A napenergia intenzív felfutása 2022-ben komoly korlátokba ütközött. Meg kell most kicsit állni és végiggondolni, hogy mik azok a fejlesztések, amelyek ténylegesen szükségesek, és milyen irányba érdemes a lakosságnak tovább lépnie ebben a jelenlegi helyzetben.

A következő időszak izgalmas kérdése lesz a szélenergia újbóli megfontolása. Magyarország, hosszú évek óta nem engedett beruházásokat a szélenergia tekintetében. A szakember szerint a mostaninál jóval több szénenergia-kapacitás elférne a magyar villamosenergia-rendszerben.

A jövővel kapcsolatban Aszódi Attila azt mondta: a magas földgázár időszaka van, és ez hosszabb távon megmarad. Meglátása szerint sokat fogunk beszélni a háztartási energiafelhasználásról, a villamosenergia hálózat fejlesztéséről, egy új energiastratégiáról, mert a jelenlegi teljesen ellehetetlenült a háború következtében, illetve korábban szerinte sok rossz döntés született.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés