Az agrárgazdálkodók zöme semmilyen kárenyhítést nem kap az aszály miatt

Belföld
Hirdetés
Fotó: pxhere.com

Jórészt az importőrökön múlik, hogy lesz-e elég burgonya és tojás. Nem ezek az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben, hogy miért éppen ezekre vezet be ársapkát a kormány, arra csak tippelni lehet – mondta Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese a Spirit FM Aktuál című műsorában a kabinet szerdai bejelentésre reagálva. 

A kabinet legújabb intézkedése - miszerint ársapkát vetnek ki a tojásra a krumplira is -  a társadalom legszegényebb rétegeinek jelenthet segítséget, ők ugyanis jelentősen több burgonyát fogyasztanak – vázolta feltevéseit Máhr András. Szerinte a tojást azért vehetjük majd hatósági áron, mert az ünnepek közeledtével többet sütnek-főznek a családok, így nekik kedvezhetett a kormány ezzel.

"Szociálisan értem is, de a problémát ez nem oldja meg, sőt ennél a két terméknél akár komoly hiányokat is produkálhat az árstop bevezetése."

- fogalmazott Máhr.

Az ország burgonyából jelentős mennyiséget kénytelen importálni, évek óta csökken ugyanis a burgonyavetés területe: a korábbi 10 ezer hektárral szemben, idén csak 6400 hektár volt.  Az össztermésünk is a mindenkori legalacsonyabb 140 ezer tonna körül mozog, ez messze nem fedezi a belföldi szükségletet – hangsúlyozta a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese.

"Hogy az importőrök ársapka mellett behozzák vagy nem hozzák be a burgonyát, ez számomra kérdés."

– tette hozzá.

Mint mondta, ugyanez a prob​léma fennáll a tojás esetében is: különösen most, télen csökken a tojástermelés, mindig is importra szorultunk, ráadásul még madárinfluenza-járvány is fenyeget. 

Máhr András hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági termelők nagyon nehéz helyzetben vannak: 15-20-szoros rezsiárat fizetnek, emiatt a műtrágya ára az egekben van, illetve a magas kamatszint is nehéz helyzetbe hozza. Hozzátette, annak ellenére hogy működik egy kárnyehítési alap, a minisztériumok referenciaárai alapján az agrárgazdálkodók zöme semmilyen kárenyhítést nem kap az aszály miatt.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés