Az alga az új csodaszer?

Nemzetközi
Hirdetés

Az algát ipari felhasználásban is ismerik, lehet belőle készíteni műtrágyát, tápszert, kozmetikai adalékanyagot, de a műanyag helyettesítésére is alkalmas - hangzott el a Spirit FM Europeo+ című műsorában.

 Kérdés az, hogyan lehet az algát nagyobb mértékben termeszteni és feldolgozni. Skóciában, Skye szigetén a 14 európai fajból 7 jelen van, ráadásul a tengeri moszat termelése egyre inkább nő, és erre a trendre próbálnak a szigeten építkezni.

Van, aki szerint ez az egész évben megújuló tengeri zöldség a hal és a hús megújuló alternatívája lehet, például a helyi skót iskolákban már megmutatják a gyerekeknek, hogyan és mit lehet algából főzni.

Németországban már egyes húsfeldolgozó a vészharangokat kongatja, annyira visszaesett a húsfogyasztás Németországban -  árulta el Diseri Dóra, a DW Magyar főszerkesztője. Cserébe megnőtt a húsalternatívák iránti érdeklődés. Németországban az egy főre jutó éves húsfogyasztás 2023-ban 51,6 kg volt, ami 430 grammal kevesebb az előző évinél. 2018-ban még 58,2 kg volt ugyanez a szám. Ezzel szemben a húspótló termékek piaca 16,6 százalékkal nőtt egy év alatt tavaly, 2019-hez képest pedig duplaannyi húspótló készül Németországban.

A teljes adás itt megnézhető:

Hirdetés
Hirdetés