Az autóipar jövőjét kutatják

Belföld
Hirdetés

Magas szinten vehetnek részt a fiatalok az oktatásában és kutatásfejlesztésben a Bosch és a Műegyetem új központjában. Kemler András, a Bosch Műszaki Területekért felelős alelnöke a Spirit FM Exkluzív című műsorában elmondta: az Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ az autóipari kutatásaikat szolgálja, valamint támogatja a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon folyó képzéseket is.

„Megpróbáljuk a magyarországi felsőoktatás színvonalát, a magyarországi mérnökképzést, mérnök-utánpótlást nagyon jelentősen támogatni. Szakembereink segítenek megreformálni az egyetemen folyó képzéseket. Hagyományosan a közlekedésmérnöki kar az autók esetén a belsőégésű motorokkal foglalkozott elsősorban, most ehhez hozzátesszük a jövő hajtásláncait, vagy amiket úgy nevezünk, hogy nulla káros anyag kibocsátás felé mutató hajtásláncokat, továbbá segítettük átdolgozni a tantárgyakat úgy, hogy ez az új szemlélet is megjelenjen.”

A szakemberek célja napjainkban az, hogy a lehető legbiztonságosabb, legfenntarthatóbb legyen a jövő közlekedése. Ennek megteremtésére sokféle lehetőség van, sok irányban lehet fejleszteni. Az egyik lehetőség az akkumulátoros elektromos autók, amire a kompetencia központban kiemelten fókuszálnak, de nem zárnak ki az egyéb meghajtásokat sem.

Céljuk, hogy az elektromos autóknál a hatótávot, az elektromos hajtásrendszerek hatékonyságát növeljék, javítsák, de cél az eljutásbiztonság erősítése is.

A műsorban beszéltek továbbá a hidrogénhajtású autókról, de arról is, hogy olykor miért lehet látni az elektromos autókban, hogy valaki sapkában, sálban ül.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés