"Az infláció nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni"

Belföld
Hirdetés

A KSH adatai alapján Magyarország technikai recesszióba süllyedt, ugyanis a GDP két egymást követő negyedévben is csökkent. Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt: a február-március mindig kiritikus időszak, vagyis nem baj az, ha óvatosan költekezik a kormány.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter arról beszélt: olyan jó állapotban van a gazdaság, hogy marad a rezsicsökkentés. A szakértő szerint a fogyasztásnál történt csökkenés, egyrészt mert mindenki spórol, másrészt a tél is enyhe volt, a gáz árában pedig van egy jelentős csökkenés, de kérdés, ez az ár marad-e. Az a gáz, amit most fogyasztunk, részben az, amit tavaly betáraztunk - tette hozzá. 

Regős Gábor szerint vannak támogatások, amelyek kevesebbet érnek, például az szja-jóváírás, ha lesz pénz a költségvetésben, ezeket a mértékeket érdemes lesz átgondolni. Az előző évek tanulságai alapján a február-március mindig kiritikus időszak, szerinte nem baj az, ha óvatosan költekezik a kormány.

Mint mondta, az önkormányzatok nincsenek könnyű helyzetben: fenn kell tartaniuk adott esetben helyi tömegközlekedést, áramdíjat kell fizetniük, és a szolidaritási adó is sok esetben teher lehet. A szakértő szerint itt szükség lesz kompromisszumra, hiszen például a kisebb településeken nincs iparűzési adóbevétel, nekik különösen nehéz dolguk lehet.

Hangsúlyozta: az infláció nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni, de most úgy látni, hogy az év végére lényegesen csökkenhet.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés