Sok lehetőséget lát a két ország együttműködésében Izrael budapesti nagykövete

Nemzetközi
Hirdetés
Fotó: Spirit FM

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete volt a vendég a Spirit FM Exkluzív című műsorának legutóbbi adásában.

A nagykövet a műsorban elmondta: az Izraeli választásokat követően megkezdődtek a tárgyalások a koalíciós pártokkal. A hírekkel ellentétben nem látja aggasztónak, hogy a kormány még nem állt fel, hiszen a tárgyalásokhoz időre van szükség, hogy a pártok megegyezzenek.

 „Emlékeim szerint voltak ennél bonyolultabb koalíciós megállapodások, például a legutóbbi kormánynak nyolc párttal kellett megállapodáshoz eljutni, amelyek ráadásul egymástól távoli politikai nézeteket képviselő pártok, egészen a jobboldali pártoktól az iszlamista arab pártokig.”

Az izraeli állampolgárok ellen az utóbbi időben elkövetett terrortámadások kapcsán elmondta: az arab lakosságban vannak olyan sérelmek és olyan feszültségek, amelyeket a kormánynak kezelnie kell. A közösségi médiában zajlik egyfajta uszítás meglátása szerint. Vannak viták, de ezeknek sokszor nincs kapcsolata a realitással.

A Katarral való kapcsolataikról Yacov Hadas-Handelsman megjegyezte: nem a világbajnoksággal, már korábban fölvették a kapcsolatot. Képviseleti irodájuk volt éveken keresztül Katarban, amelyet bár 2009-ben be kellett zárniuk, de a világbajnokságot megelőző időszakban sikerült újra megnyitniuk.

A műsorban említésre került a magyar köztársasági elnök izraeli látogatása is. A nagykövet szerint nagyon megindító volt, mikor Novák Katalin holokauszt túlélőkkel találkozott, akik személyes történeteiket oszthatták meg. Magyarország és Izrael között fontos kapcsolat a védelmi együttműködés. A magyar delegáció az izraeli rakétavédelmi rendszert tanulmányozta, áttekintették azt, hogy pontosan milyen formába lehetne a korábban megvásárolt Vaskupola rakétaelhárító-rendszert beépíteni, csatlakoztatni a jelenlegi magyar rendszerekhez. A magyar félnek meg kell ismerkednie a most megvásárolt rendszerrel, meg kell tanulni annak használatát.

Sok területen zajlik az együttműködés, és még sok nyitott lehetőséget lát a két ország kapcsolatában. Az izraeli nagykövet példaként említette a turizmus területét, hiszen az izraeli turisták szép számmal érkeznek Budapestre, Izraelben pedig szeretettel várják a magyar turistákat. Fontos kapcsolódási pontnak nevezte meg az oktatást is.

„Az egyetemek együttműködése nemcsak tanulmányi tapasztalatcseréről szól, hanem szorosan összefügg üzleti lehetőségekkel is, például a gyógyszergyártás területével. Célunk, hogy felfedezzük, milyen területen van még lehetőség export, import együttműködésre. Izrael egy startup nemzet. Szeretnénk Izrael innovációit támogatni külföldön is. Tudom, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztés területén nagyon jelentős eredményeket ért el, és vannak más együttműködési területek is.”

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés