Az ukrán menekülthullám és a déli migráció is érinti Csehországot

Nemzetközi
Hirdetés

A Spirit FM Exkluzív című műsorának legutóbbi adásában Bial Tibor, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete volt a vendégünk.

Véget ért az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi időszaka a cseheknél, amelyet sikeresnek összegzett Bial Tibor. A közösen meghatározott programjukat módosítani kellett, hiszen februárban kitört a háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát, amely teljes egészében felülírta a korábban eltervezett programot.

„Nekünk, európaiaknak példát kell mutatnunk, inspirálnunk kell a többieket, hogy jobbá tegyük a világot, mert feladatunk van itt, és rengeteg kihívás előtt állunk. Három kulcsszó határozta meg programunkat: az újragondolás, az újraépítés és a megerősítés. Napirendünk volt a menekültválság, az energiabiztonság, a kiberbiztonság, a gazdasági stratégiai rugalmasság erősítése, a demokratikus intézmények ellenálló képességének az erősítése.”

Bial Tibor elmondta: számukra fontos, hogy Ukrajnát különböző formában támogassák. „Csehországban nagyon erős az ukrán állampolgárok jelenléte. A háború előtt is közel 250 ezer főre tehető volt az ukrán állampolgárok létszáma, akik életvitelszerűen Csehországban tartózkodtak. Ők betelepült emberek, akik Csehországban dolgoztak, továbbá körülbelül még egyszer ennyi ember, akik idénymunkában dolgoznak” - fogalmazott.

A cseh nagykövet kiemelte: bár Csehország Ukrajnával nem rendelkezik közvetlen határral, mégis érintettek a menekült ügyében, hiszen több mint 700 ezerre tehető ma már azon ukránoknak a száma, akik Csehországban élnek, vagy oda költöztek, menekültek. „Ezeket az embereket igyekszünk integrálni, a gyermekeknek megoldani az oktatását, családoknak az elhelyezését, a szociális hátterét, az egészségügyi gondozását. Tehát ilyen szempontból, ha lehet azt mondani, mi első kézből tapasztaltuk és érzékeltük, hogy mik azok a fontos dolgok, amelyeket nekünk, mint cseh EU-elnöknek véghez kell vinni ugye a menekülteknek az integrációjában, illetve az életüknek könnyebbé tételében, hogy át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot.” – tette hozzá a nagykövet.

Bial Tibor a Spirit FM stúdiójában
Bial Tibor a Spirit FM stúdiójában Fotó: Spirit FM

A délről érkező migráció kapcsán a nagykövet elmondta: náluk is téma a kérdéskör, amiben viszonylag gyors egyetértés van, akár politikai szemszögből nézve is. „Ez a kérdés természetesen aktuális, és ugyanúgy érint minket is. Tudjuk azt, ha a déli, délkeleti határon az illegális migráció nincs kellőképpen kezelve, akkor a nyugati irányba való vonulásával áthalad Csehországon is. Az elmúlt időszakban meg is jelent egyébként ez a problémakör, gyakorlatilag a keleti határunkon.”

Bial Tibor úgy gondolja, hogy a következő évtizedekben rettentően meg fogja határozni az életünket és a biztonságunkat a migráció helyzete. Fontos számukra a V4-es együttműködés – erősítette meg a beszélgetés során Bial Tibor. Minden kormány programjában kiemelt helyen szerepel a V4-es együttműködés. Csehország, és ő is támogatója a V4-es együttműködésnek, vagy akár a közép-európai együttműködésnek.

„Közös a történelem, a fejlettségi szintünk, hagyományainkat ápolni kell. Az elmúlt harminc évben, mikor a rendszerváltás után megnyíltak a nyugati határok, egy kicsit megfeledkeztünk itt a régióban egymásról, és inkább mindannyian a Nyugat felé orientálódtunk, nem foglalkoztunk annyira a mi kis közép-európai régiónkkal. Ezt a V4-es együttműködést nem feltétlenül csak aktuálpolitikai szemszögből kell vizsgálni és erősíteni, támogatni, hanem más olyan témakörökben is, ami a mindenkori, vagy a mindennapi emberek számára is érzékelhető vagy hatással van rájuk” - jelentette ki.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés