Az utolsó pillanatig kérdéses volt Karácsony Gergely kijevi látogatása

Belföld
Hirdetés

Nemrég Kijevbe utazott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a pozsonyi, a prágai és a varsói polgármester társaságában. Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere hívta meg őket. Kendernay János, a főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: összetett szervezést igényelt a találkozó.

Mint mondta, rendkívüli körültekintéssel kellett eljárniuk, hiszen Ukrajna háborús övezet. Az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a négy polgármester át tudja-e lépni a lengyel-ukrán határt - ugyanis Lengyelország felől érkeztek.

Nagyon sok biztonsági tanácsot kaptak, az egyik legfontosabb az volt, hogy a legbiztosabb pont most a kiszámíthatatlanság. A látogatás alatt végig nagyon oda kellett figyelni, de nem tapasztaltak semmilyen támadást, pénteken viszont, amikor már elhagyták az országot, ismét ágyúzni kezdték Kijevet az oroszok - mondta a tanácsadó.

A tárgyalások konkrét segítségnyújtásról szóltak, de senki nem érzékeltette Karácsony Gergellyel, hogy hátrány lenne magyar származása - annak tükrében, hogy a magyar kormány viszonylag semleges álláspontot igyekszik képviselni. Sőt, sokan köszönetet is mondtak - tette hozzá. A négy város kompetenciái eltérőek, de a humanitárius segítségnyújtás mindenhol jelen van, és a polgármesterek már inkább a békére szeretnének koncentrálni, hogy hogyan tudnának ebben segíteni - hangsúlyozta Kendernay János.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés