Bajban az építőipar, 35 ezer dolgozó veszítheti el az állását

Belföld
Hirdetés
Fotó: pxhere.com

Veszélyes ponthoz érkezett az építőipar. Ha nem változik a gazdasági környezet, nem csökken az infláció és nem lesz semmilyen kormányzati intézkedés, akkor komoly visszaesésre számítanak az ágazatban. Jövőre már most 15 százalékos visszaeséssel számolnak, azonban ha ez az érték 20 százalékos lesz, akkor 30-35 ezer építőipari dolgozó veszítheti el az állását– mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Koji László szerint kétszámjegyű hitelkamat esetében a lakosság nem vesz fel hitelt lakásépítésre, márpedig 10 emberből 9 hitelre is szorul, hogy a lakáscélú megtakarításait kiegészítse. 

Jelenleg úgy látják, hogy jövőre az építőipari megbízások 15 százalékkal fognak visszaesni. Ezzel veszélyes ponthoz érkezik az ágazat, ugyanis ha ez az érték jövőre 20 százalékra nő, akkor kénytelenek elbocsátani a dolgozók egy részét. Az ágazat az egyik legnagyobb foglalkoztatónak számít, csaknem 375 ezer munkavállaló dolgozik itt.

"Ha 20 százalékkal kevesebb volument, értéket kell a jövőben kivitelezniük, akkor 30-35 ezer embert nem tud az építőipar az év egészében megtartani" - fogalmazott Koji László, majd hozzátette, hogy leginkább a segédmunkások vannak veszélyben, mert a cégek a szakmunkások és mérnökök megtartását előnyben részítik, és ameddig csak lehet, próbálják megtartani őket.

Ha a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg jövőre, akkor erősebb piaci versenyre számít a szereplők között, így az építőipar akár 10 százalékkal olcsóbban is vállalkozhat, az építőanyagok ára is némiképp csökkenhet az év közepétől, így a megrendelő akár jól is járhat.

Az iparág szempontjából ez elbocsátásokat jelentene, továbbá nem maradna pénzük, hogy gépeket és szerszámokat vegyenek, illetve sok cég nem tudna majd hitelt sem felvenni.

"Aki most gyenge, nincsenek tartalékai, az be kell, hogy zárja a boltot a legrosszabb esetben"

- nyilatkozta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgató meg. 

Hirdetés
Hirdetés