Bajban vannak a nyugdíjasok?

Belföld
Hirdetés

A nyugdíjasok sok jóra nem számíthatnak, ha abban reménykedtek, hogy ebben az évben is, mint ahogy az elmúlt esztendőkben kapnak nyugdíjprémiumot - derül ki a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorából.

A kormány a költségvetésben először 4 százalékos GDP növekedést prognosztizált, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban a múlt héten már csak 2,5 százalékról beszélt. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez “szomorú az ország részére, de még szomorúbb a nyugdíjasok részére”. 

A törvényi előírás ugyanis azt mondja, hogy amennyiben 3,5 százalékot meghaladja a GDP növekedést, akkor novemberben a nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot kell fizetni. Most pedig azt látják, hogy erre nincs kilátás. “Megjegyzem, tavaly se kapták már meg, mert tavaly 4,1 százalékot tervezett a kormány, és ténylegesen 1,5 százalék volt, de ami nekünk nagyon fáj, az, hogy a költségvetés elfogadásakor beterveztek célprémiumot” - tette hozzá.

Az idei célprémium 20,5 milliárd forint, és azt mondja, nagyon szeretnék, ha ezt megkapnák a nyugdíjasok, “ne legyen ebből reptérvásárlás, vagy Vodafone vásárlás, és nem akarom sorolni azokat, hanem akkor ezt adják oda a nyugdíjasoknak, ha nekik szánták” - szögezte le.

Karácsony Mihály úgy gondolja, hogyha a 20,5 milliárd már “fent van a polcon”, akkor ne nyugdíjprémium címén, de egyszeri segélyként adják oda annak a csaknem 200 ezer nyugdíjasnak, akik havonta 100 ezer forint alatt kapnak ellátást.

A másik megoldás a méltányossági ellátás lenne, aminek a lehetőségéről nem is biztos, hogy mindenki tud. Mint mondta, van nyugdíjmegállapítás méltányossági alapon, van nyugdíjemelés méltányossági alapon, és van egyszeri segély méltányossági alapon is.

Szerinte a méltányossági alapokat is meg lehetne növelni a fent említett összegből.

Kiderült az is, hogy eljuttatták a javaslataikat a Pénzügyminisztériumhoz és a Miniszterelnöki Hivatal illetékeséhez is, de nem biztos abban, hogy a nyugdíjasok hozzájutnak az eredetileg nekik szánt pénzekhez.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés