Bana Tibor: Gyöngyösi Márton a DK farvizén akar működni a továbbiakban

Belföld
Hirdetés
Fotó: Bana Tibor, Facebook.com

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje még augusztusban beszélt arról a Magyar Hang egy podcastjában, hogy hogyan kapott a szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom pénzt az Egyesült Államokból, mintegy 1,8 milliárd forintot. A kormányoldal azóta példátlan botrányt emleget, az ellenzéket dollárbaloldalnak titulálja, a titkosszolgálatok pedig vizsgálatot indítottak az ügyben. 

Az azóta nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentések alapján kiderült: nem 1,8 milliárd, hanem 3 milliárd forintot küldött Magyarországra az Action for Democracy nevű amerikai szervezet. 

Márki-Zay Péterék semmi kivetnivalót nem látnak a dologban, mivel az általa alapított civil mozgalmat támogatták külföldről, nem pedig a választáson induló ellenzéki pártokat, így szerinte ők mindenben jogszerűen jártak el. 

Ennek apropóján beszélgettünk Bana Tiborral, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjával a Spirit FM Nagykép című műsorában az ügyről. Mint Bana elmondta, bár tudott arról, hogy az Action for Democracy szervezet támogatást adott az MMM-nek, de ő akkor még nem volt tagja a vezetőségnek. Szerinte azért zúdult rájuk kormányzati össztűz, mert ők érdemi alternatívát tudnak felmutatni a Fidesszel szemben. Leszögezte ugyanakkor, hogy nincs elmismásolnivalójuk, ők transzparensen használták fel az amerikai forrásokat.

Bana beszélt arról is, hogy bár az országgyűlési választási kampányban minden indulónak meg kellett neveznie azt a frakciót, amelyhez győzelme esetén csatlakozni kíván, és ő annak idején a legkisebb rosszként jelölte meg az LMP-t, de ma már biztos, hogy nem tenné.

Arról is beszélt, hogy néhány ellenzéki párt aktivistái mellett az MMM oldaláról is érkeztek aktivisták a választókerületébe, hogy a kampányban segítsenek, a Demokratikus Koalíció részéről viszont nem láttak túl nagy aktivitást, de ezt nem is sajnálta, mert szinte semmiben nem tud a DK-val azonosulni.

Hont András arról is kérdezte, hogy mit szól ahhoz, hogy Gyöngyösi Márton Dobrev Klárával közösen publikált cikket a Die Zeit nevű újságban, amelyben Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlították Orbán Viktort. Azt válaszolta, hogy ezzel a Jobbik elnöke megmutatta, hogy milyen vonalon és kinek a farvizén szeretnének működni a továbbiakban.

Reagált Jakab Péter javaslatára is, miszerint fel kellene oszlatni a parlamentet és új választásokat kiírni, Bana ezt demagógnak tartja. 

"A Fidesz által működtetett NER-ben a kétharmados többséggel szemben egy ilyen javaslattal előállni, azt gondolom, hogy finoman szólva nevetséges. Nyilván arra jó, hogy próbáljon egy bizonyos réteget megszólítani, akiket el tud érni, de nem látom, hogy ennek túl nagy eredménye lenne."

– nyilatkozta Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja. 

Az adásban megszólalt még Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó újságírója, Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója és Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője is. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés