Belpolitikai válság jöhet Ukrajnában?

Nemzetközi
Hirdetés

Oroszországnak vannak tartalékai, és még nem halt és nem sebesült meg annyi ember, hogy az orosz társadalom ezt szembeötlően észrevegye - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. 

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő

Kérdésre elmondta, hogy el tudja képzelni, hogyha Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon gyorsan le szeretné zárni a háborút, vagy nem úgy történik az amerikai elnökválasztás, ahogyan az Putyinnak kedvezne, akkor lesz egy nagyobb mozgósítás Oroszországban.

A következő csaknem 1 év nagyon meghatározó Ukrajna számára, és ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban mit tud elérni az ország, milyen támogatásokat tud biztosítani Európa, akár az USA-tól függetlenül, és meddig hagyja Amerika a helyzetet bel- és külpolitikai viták miatt eszkalálódni. Hozzátette: az ukránoknak ez nagyon fáj, az oroszok pedig örülnek neki.

Lendületben van Oroszország - jelentette ki Tarjányi Péter, a kezdeményezés az ő oldalukon van. A szakértő úgy gondolja, hogy Ukrajna 2024-ben elsősorban védekezésre fog felkészülni, arra, hogy az orosz haderőt minél nagyobb számban semmisítse meg és felmorzsolja a támadó tevékenységében.

Oroszország pedig erőt szeretne ezzel szemben felmutatni, de ez nem megy könnyen - fogalmazott Tarjányi. Szerinte az ukránok tavaly nagyon rosszul mérték fel az orosz haderő védelmi képességeit, és nem megfelelő erőkoncentrációval, nem megfelelő technikai háttérrel vágtak neki a hadműveleteknek. 

A szakértő azt is mondta, hogy Ukrajna oldalán nincs meg az a megfelelő háttér (lőszer- és emberi utánpótlás tekintetében), ami egy komoly belpolitikai válságot hozhat. Az új katonai vezetésnek egyre inkább be kell ballagnia Zelenszkij elnökhöz, és el kell mondani, hogy ami miatt leváltották az előző ukrán, katonai parancsnokot, meg kell hozni azt a politikai döntést, miszerint legalább 500 ezer új embert mozgósítsanak.

Új erőket kell felállítania Ukrajnának, kiképeznie, és felszerelésekkel ellátni - fogalmazott Tarjányi Péter. Ez szerinte nagyon nehéz belpolitikai válságot hoz majd 2024-ben.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés