Bennfentesek: Lesz-e miniszterelnök Matolcsy Györgyből?

Belföld
Hirdetés

Szokatlanul éles kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van. Erről a parlament gazdasági bizottságának ülésén beszélt, amikor a MNB 2021. évi üzleti jelentését és beszámolóját tárgyalták. A Bennfentesek eheti adásában Schiffer András ügyvéd és Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója egyebek közt azt is megvitatták, hogy ez mennyire volt felelős lépés egy ország jegybankelnökétől.

„Matolcsy György itt most saját magáért nyilatkozott, és nem Magyarországért” 

– vezette fel gondolatmenetét Vona Gábor.  

Bár Vona szerint Matolcsy tudatosan állt ki a nyilvánosság elé a gondolataival, mégis felelőtlenség volt részéről, mert egy jegybankelnök nem tehet ilyen kijelentéseket a parlamentben. Úgy véli, Matolcsy önmaga rémálmává vált, amennyiben a jegybankelnöki szerepkörével szembemenve egy válságos helyzetben elkezdte szidni a magyar gazdaságot, miközben neki éppen a piacok megnyugtatása lenne a feladata.

„Szerintem Matolcsy már nagyon régóta Orbán pozícióját nézte ki”

– folytatta Schiffer András.

Szerinte régóta látszik, hogy Matolcsy egy önálló hatalmi pólusnak képzeli magát és diktálni akar a kormánynak. Hozzátette, a gazdaságban is egy önálló játékossá kezdi kinőni magát a családján keresztül. Schiffer szerint Matolcsy tudja, hogy jegybankelnökként bombabiztos helyzetben van, amivel Orbán Viktor nem tud mit kezdeni, mivel ha a miniszterelnök hirtelen leváltatná Matolcsyt, másnap ezer forintért lehetne egy eurót vásárolni.

Schiffer András szerint a helyzet rávilágít a NER Achilles-sarkára:

Kifejtette, hogy a NER-t Orbán karizmatikus személye tartja egyben, ugyanakkor ez a gyengesége is, hogy alapvetően a személyi függésre és lojalitásra építő közjogi képződményt alakított ki a miniszterelnök. Orbán Viktor Matolcsy Györgyöt hosszú évekre egy érzékeny pozícióba tette, így ebben a rendszerben a foglyává is válik – összegzett az ügyvéd.

Vona Gábor vitatta, hogy Matolcsy miniszterelnök akarna lenni, ehelyett szerinte az lehet a vágya, hogy újra a gazdaságpolitika egyszemélyi irányítója legyen, és ne zavarja őt Varga Mihály és Nagy Márton. A parlamentben tartott beszédével az lehetett a célja, hogy jelezze a kormánynak, hogy ő tud kellemetlenségeket okozni és másokkal szemben ő ért a gazdaságpolitikához, azonban szerinte Matolcsy rossz eszközt választott ehhez. Vona Gábor szerint a kormány nem fog vitázni Matolcsy Györggyel, hanem olyan típusú lépésekre készülhetnek, ami sokkal jobban fáj majd Matolcsynak annál, mint ha Varga Mihály legyőzné ebben a vitában.

„Elkezdik majd a gyermeke körül lévő gazdasági ügyeket piszkálni” 

– fogalmazott Vona.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés