Beszámoló Kárpátaljáról: "itt mindenki a túlélésre játszik"

Nemzetközi
Hirdetés

Novák András, az ATV tudósítója a Spirit FM Aktuál című műsorában Beregszászról jelentkezett be. Mint mondta, a helyiek a háború első évfordulóján attól tartanak, hogy valamilyen támadás éri őket, de azt is látni, hogy Ukrajna más részeiről sokan menekültek ide a harcok elől.

Kárpátalján van, ez egy kritikus nap ott, különböző, az előző hetekhez képest is erősebb óvintézkedéseket kellett bevezetni, mert korábban olyan hírek érkeztek, hogy akár bombázás is jöhet. A mai napra próbáltak mindenhová áramot "teremteni", hogy a gyerekek otthon maradhassanak, ne egy helyen legyenek az iskolában, mert ha egy iskola megsérül esetleg, az egy kritikus pont - mondta.

Sokan tartanak attól, hogy a háború évfordulóján valamiféle támadás éri őket, de alapvetően itt mindenki a túlélésre játszik - mondta Novák András, hozzátéve: a helyieknek az a legfontosabb, van-e áram, ivóvíz, tudnak-e főzni. Vannak olyan régiók Beregszász mellett, ahol egyes intézményekben a szivattyúk sem működnek, és az utcákat elöntötte a szennyvíz.

Rengeteg a belső menekült, 20-25 ezer olyan ember lehet itt, akik Ukrajna más részeiről kényszerültek elmenekülni. Az adományok folyamatosan érkeznek, de az ATV tudósítója szerint a belső átrendeződés is folyamatos az országban.

A helyiek szerint a háború elhúzódik, biztosak benne, hogy a következő 3-4 hónap még így fog telni, de Kárpátalját általában biztonságos régiónak tartják - mondta. Sok magyar, aki Magyarországra költözött át, felajánlotta a kárpátaljai lakását azoknak az ukránoknak, akik kénytelenek voltak elhagyni lakóhelyüket.

Hirdetés
Hirdetés