Biztonságpolitikai szakértő: a háború a nyitánya a Kelet és a Nyugat összecsapásának

Nemzetközi
Hirdetés

Tarjányi Péter a Spirit FM Ostrom című műsorában arról beszélt: ezt az évszázadot meghatározza ez a feszültség.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az orosz-ukrán háborúnak négy szintje van. Az első szintként említette azt, hogy mit tesz Oroszország, és ez ellen hogyan védekezik Ukrajna. A második szintként hozta azt, hogy a háborúra miként reagál Európa, a harmadik szint a nagyhatalmak reakciója: a NATO, az Egyesült Államok és Kína hozzáállása.

Tarjányi Péter szerint a negyedik szint, amit senki nem figyel: a Kelet és Nyugat között húzódó feszültség. „Vannak országok, társadalmak, ideológiai berendezkedések, amelyek azt mondják: az a fajta gondolkodásmód, ami a 18.-19.-20. századra volt jellemző és 200 éven keresztül a Nyugat vezetőerejét hozta a bolygó tekintetében, ezt újra kellene írni. Ebben Kína és India, miközben egymással versengenek, nagyon egyetértenek” – mondta a szakértő. 

Úgy látja, Oroszország mindig egyensúlyozó szerepet játszott, hol tett gesztusokat a Nyugat felé, hol pedig Kína felé. „Ezen a negyedik szintben, sokkal nagyobb, évtizedeken átívelő összefüggéseket kell megértenünk, és arról kell beszélnünk, hogy ez a háború azért fontos a Nyugatnak, mert ez egy nyitánya Kelet és Nyugat összecsapásának, ami ezt az évszázadot meghatározza” – fogalmazott Tarjányi, aki szerint a következő évtizedekben válságok sokaságát fogjuk látni, és eldől, hogy a Nyugat meg tudja-e őrizni a szerepét.

Hirdetés
Hirdetés