Bod Péter Ákos: Nem az árakon keresztül kellett volna megvédeni az embereket a durva drágulástól

Belföld
Hirdetés

Megszűnt a benzinárstop. A hírt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója jelentette be kedd este. Hernádi elmondta, a helyzet tarthatlanná vált, miután a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin- és dízel üzemanyag. A Spirit FM Aktuál című műsorában két közgazdászt kérdeztünk arról, hogy az ársapka eltörlésének milyen hatása lehet az inflációra és a gazdasági folyamatokra.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az Aktuálban azt mondta, jövőre éves átlagban további 1,5-2 százalékponttal emelkedhet az infláció. Eddig 16,5–17 százalék közötti inflációval kalkuláltak 2023-ra vonatkozóan, de az ársapka eltörlésével akár 18 százalék felett is lehet jövőre az éves átlagos infláció. Hozzátette, hogy ez komolyan meg fogja határozni azt is, hogy a minimálbértárgyalásokon mi lesz a kiindulási alap.

Bod Péter Ákos közgazdász is egyetértett azzal, hogy az infláció valamennyivel növekedni fog az ársapka eltörlése után. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha egy ország önellátásra rendezkedik be, az nem jelent megoldást. Ezzel szemben egy ország ellátása szerinte akkor biztosított, ha az beleilleszkedik az anyagok, tőkék, gondolatok áramlásába.

"A jószándékot sose vitatom el a kormánytól, de ez megmutatta, hogy egy piaci termék szabályozását rá kell bízni a piacra."

- nyilatkozta a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Bod Péter Ákos szerint a kormánynak nem az árakon keresztül kellett volna megvédenie az embereket a durva drágulástól, hanem több pénzt lehetett volna fordítani a nehéz helyzetben lévők támogatására.

Szerinte nem szabadott volna engedélyezni a stratégiai üzemanyagkészlet felhasználását. Úgy látja, az üzemanyag hatósági ára abszurdan alacsony volt, ezért amíg még lehetett, sokan átjöttek külföldről is beszerezni a termékeket, vagy fű alatt jutottak hozzá valahogyan. Bod Péter Ákos úgy véli, ezáltal óriási vagyonok születhettek feketén, de ez majd csak a következő években derülhet majd ki.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a MOL jelentős összeget keresett azon, hogy az Ural típusú kőolaj egyre olcsóbb lett tavasz óta, ugyanis a nyugati cégek akkor kezdtek leválni az orosz kőolajbeszerzésről, ami lejjebb vitte az árakat.

A beszélgetések ide kattintva érhetőek el.

Hirdetés
Hirdetés