Borok a desszertben? Lehetséges!
Nem annyira megszokott a borok használata a cukrászatokban, de fagyiban vagy zselében mégis jól működnek.
Nem annyira megszokott a borok használata a cukrászatokban, főleg a sütemények terén - mondta el a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában Sitkei Balázs, a Stella cukrászda cukrászmestere. Elmondta: újhullámnak is nevezhető, illetve egy nagyon régre visszanyúló vonala is van, főleg az uradalmi cukrászatokban használták, de ott is elvétve. A szocializmusban, illetve a “krémeses” időkben viszont ismét háttérbe szorult.
A populárisabb boros édességek közé lehet sorolni az ország tortákat, amelyekbe előszeretettel került bele valamelyik hazai pincészetünk bora. Így például a 2022-es Huncut Szilva Hercegbe egri cuvée került, amit a zselébe kellett beletenni. De még lehet mondani a Spicces Füge Respektust is, amiben elég magas alkoholmennyiség volt, igaz forralva. Itt a füge zselébe tettek tokaji aszút.
Sitkei Balázs szerint krémbe nem a legjobb belerakni a bort, mert a tej, a tejszín, a mascarpone nem annyira szeretik a bort, a bor savait. Zselébe belefőzni, vagy piskótát beáztatni egy boros sziruppal viszont jól működő dolog - tette hozzá, mondván, ilyenkor még jobban kijön a bor íze, ízjegye. Zselénél elég hosszasan forralják a bort, hogy ott maga a zselé állag is meglegyen.
Elmondta, hogy tartottak korábban éjszakai fagylaltozásokat, amelyek során “egy nevesebb szekszárdi pincészettel dolgoztunk együtt, és az ő egyik ilyen bor szortimentjüket újragondoltam, és mindegyik bornak az ízjegyeit párosítottam hozzá fagyiként. Így volt például egy sauvignon blanc mellé egy bodza grapefruitos fagylalt és úgy beleöntve a sauvignon blanc vagy egy rozé málna, egy chardonnay zöldalma körtével, egy tramini, ami egy fűszeresebb, kicsit virágosabb, különleges fajta, én mondjuk kedvelem, és a rózsa és fehér húsú barack volt benne”. A fagyik nagy sikert arattak, bár az is kiderült, hogy a vásárlók azért nem gyakran vesznek alkoholos fagyikat, gyerekeknek pedig nem is szívesen veszik azokat, így ezek nem maradtak meg az állandó kínálat részeként.
A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: