Börtönbe lehet kerülni cipőlopásért! – Gerő Tamás

Belföld
Hirdetés

Letöltendőt kér az ügyészség arra a férfira, aki ellopta a 4,5 milliós cipőt a Balázs Kicks-ből. Gerő Tamás büntetőjogász a Spirit FM Aktuál műsorában elmondta, ha már 50 ezer forintot meghalad az érték, abban az esetben bűncselekménynek számít a lopás.

A szakember hozzátette: alapvetően a középmértékből kell kiindulni, de a cipő ügy esetében, ha egy lopásgátlót is eltulajdonítottak, vagy leszereltek a cipőről, akkor emelkedik a büntetési tétel és már nem három évig terjedő szabadságvesztés, hanem öt évig terjedő is lehet.

Gerő Tamás egy esetet is ismertetett, amelyben a hajléktalan három évet kapott.

„Egy hajléktalan emberre hívták rá a mentőket, mert alkoholos állapotban volt, a földön feküdt. A mentő megkocogtatta a vállát, és visszakézből odacsapott, hogy hagyják békén, nem kell neki intézkedés, nem kell neki egészségügyi ellátás. Igaz, hogy semmilyen sérülése nem volt a mentősnek, de hivatalos személy elleni erőszak tulajdonképpen annak minősül, és ezért miután ez is egy akár öt évig terjedő szabadságvesztés lehet, mint ahogy a cipőlopás is. Ebben az esetben már volt korábban a hajléktalannak korábbi ügye, ezért a középmértéktől valamennyivel súlyosabban ítélte meg a bíróság, az ügyészség súlyosbításért is fellebbezett.”

Összevetni különböző eseteket nehéz. A középmérték miatt valamennyire meg van kötve a bírák keze, indokolniuk kell, hogyha a középmértékhez képest eltérnek felfelé vagy lefelé – magyarázta Gerő Tamás - nagyon sokat számít az, ha valakinek már korábban volt ügye, visszaeső, akkor mindig súlyosabban ítélik meg, viszont ha valaki először vétkezik, annak általában a büntető igazságszolgáltatás megadja az esélyt, hogy nem kap letöltendőt, ha nem nagyon súlyos az ügye.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Hirdetés
Hirdetés