Botrány a gyónási titok körül: “az nagyon ritka, hogy valaki hülye és aljas legyen”

Belföld
Hirdetés

Nem tudom elképzelni, nem tudok hinni abban a Fideszben, ami azt feltételezi, hogy Dunai Mónika csak úgy bead egy módosító javaslatot, ilyen nincs - mondta Puzsér Róbert publicista. 

Az Országgyűlés honlapján múlt pénteken megjelent egy törvénymódosító javaslat, amiben az szerepel, hogy az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, hogyha arról gyónás útján szereztek tudomást. A fideszes Dunai Mónika által május 3-án beadott módosítás úgy szól, a jövőben nem lenne jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amelyre titoktartási kötelezettségük vonatkozik. Az indoklás a gyermekvédelmi jelzőrendszer egységesítésével érvel. A szöveg szerint a gyónás során megismert információkat azért vennék ki a jelzési és együttműködési kötelezettség alól, mert „ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel”. Az indoklás arra is hivatkozik, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény is hasonló felmentést ad az egyházi személyeknek, ha tanúként hallgatják ki őket. Később a Fidesz-frakció új közleményt adott ki, amiben visszavonulót fújtak, hogy mégsem támogatják a javaslatot. 

Horváth Oszkár műsorvezető fontosnak tartotta hangsúlyozni a Spirit FM Önkényes Mérvadó című műsorában, hogy ez a javaslattétel megtörtént, ezt nem lehet visszavonni. Át akarják húzni Balog Zoltán ájtatoskodása mögé, az embertelenséget bújtató sunyiskodása mögé a katolikus egyházat is? - kérdezte. A kereszténydemokrata vezetés így képzeli a közteherviselést, hogy a szégyen, mint közteher, és a gyerekek elleni árulást kenjük szét minél több felé - tette hozzá. Erre Dunai Mónika beadott egy javaslatot a bántalmazók mentegetésére. “Nem tudom, hogy milyen szellemmel vagy milyen szögből idegesítsen ez jobban fel”, mondta Horváth Oszkár: legyen szerinte ugyanaz a törvény, ami a pszichológusokra is érvényes, ha bűncselekmény merül fel, nincs titoktartás. Illetve meg tudja érteni, hogy egy bántalmazó is fordulhasson egy bizalmashoz, de nem a törvény előli menekülést kéne ez jelentse, hanem a pokolból való menekülést. Valamint Adam Smith emlékeztet, hogy minden bűnösnek adott kegyelem az fenyegetés az ártatlanokkal szemben. Horváth szerint ezen kellene elgondolkodni, mielőtt “végighaknizom” a médiában, mennyire nyitott valaki a bűnösök felé. Végül pedig, még ha meg is lehet indokolni, hogy valaki Isten helyett nem ítélkezik, “ennek a bukásnak a közepén hogy lehet egy Fidesz-tag olyan balf.sz, hogy bead egy ilyet? Hát már csak azért is üvöltenék vele, hogy a saját pereputtyával szemben mennyire hülye, azért meg pláne, hogy a gyerekekkel szemben ez mennyire aljas, és az nagyon ritka, hogy valaki hülye és aljas legyen”.

Börzsei Dávid megkérdezte, mi van akkor, ha ma értünk oda, ami a hosszútávú terv, vagyis az, hogy a Fidesz prezentálni tudja a gyermekvédelmét azzal, hogy “megint egy nőt a busz alá lök” - ez már a negyedik nő, ha Szentkirályi Alexandrát is idevesszük, magyarázta. Ezzel tudják reprezentálni a gyermekvédelem melletti kiállásukat, valamint demonstrálni egy mentalitást a párton belül, hogy nem a dogmák és a bajtársiasság mentén működnek, hanem elvégzik a szükséges szelekciót.

Nem tudom elképzelni, nem tudok hinni abban a Fideszben, ami azt feltételezi, hogy Dunai Mónika csak úgy bead egy módosító javaslatot, ilyen nincs - kezdte Puzsér Róbert publicista. Nincs ilyen, hogy Dunai Mónika, nem Dániában élünk, ahol ő egy országgyűlési képviselő, aki csak úgy bead egy javaslatot, mert nem tartozik senkinek, csak a választóinak felelősséggel. Ez egy hatalmi gépezet, amiben Dunai Mónika semmit nem tehet, amit az intézményrendszer, a Fidesz vezérkara nem hagy jóvá. Amikor Dunai Mónika bead egy módosítást, azt azért teszi, mert a Fidesz úgy dönt - fejtette ki Puzsér. Nem látja be, miért nyújtana be a Fidesz egy olyan javaslatot, amit a frakció végül nem fogad el, ennek nincs semmi értelme - tette hozzá. 

Horváth szerint azért csinálhatták ezt, hogy elkezdje harsogni az ellenzék, hogy Orbán Viktor nem ura a helyzetnek, és amint ezt kimondják, akkor az ezt megelőző szemétség sem az ő hibája, ezek tőle függetlenek, ez egy demokratikus párt.

Puzsér szerint a Fidesznek lassan túl kellene lendülnie a kegyelmi ügyön, és az azon fodrozódó hullámain. A Fidesz mindent elkövet, hogy a kegyelmi ügyet lezártnak tekintse, megbuktatott egy egykori igazságügyminisztert és az aktuális köztársasági elnököt annak érdekében, hogy következményeket tudjon prezentálni és tovább lehessen lépni. Most pedig ők azok, akik beadnak egy törvénymódosítást arra vonatkozóan, hogyha egy katolikus pap gyónáskor tudomást szerez egy gyermekmegrontásról, ne legyen kötelessége jelenteni? 

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés