Civil cégeknek is segít a Magyar Honvédség, ha kibervédelemről van szó

Belföld
Hirdetés

A technika fejlődésével egyenes arányban nő a számítógépek és a tárolt adatok támadhatósága. Egy kiberbűnöző vagy egy másik ország vajon mit akar megtudni a Magyar Honvédségről? A kibervédelemről Pozderka Gábor ezredessel, a kiberműveleti parancsnokság parancsnok helyettesével Novák András beszélgetett a Spirit FM Katonadolog című műsorában. 

"A Magyar Honvédségnél aki be akar törni, az kémkedik. Az ugye kevésbé valószínű, hogy ott meg akarnak zsarolni azzal, hogy milyen Facebook fotói vannak bárkinek. Sokkal érdekesebb, hogy mikor hova csoportosítjuk át az új Leopárdokat, vagy hova tesszük a Lynxeket" – kezdte a beszélgetést az ezredes.

Ezek lehetnek célzott támadások, amikor valaki ellen konkrétan irányulnak, de lehetnek egy nagyobb kampánynak a részei is. Ezért is törekszik a hadsereg is arra, hogy saját lábon álljon. Példaként említette az ukrán háború kapcsán, hogy a beszállítói láncokat erős támadások érik.

"Aki azt mondja, hogy 100 százalékos biztonság létezik, az nem mond igazat. Tehát ez az alapvetés egy biztonságnál, tehát mindig arra kell törekednünk, hogy újabb és újabb eljárásokat építsünk be a rendszerbe, és lehetőleg azért olyan eljárások legyenek, amik úgymond duplikálva, tehát több lábon álljunk, hogyha valami kiesik a rendszerből, akkor is el tudjuk végezni a feladatokat" – részletezte Pozderka Gábor.

Az ezredes beszélt arról is, hogy rendszeresen megkeresik a Magyar Honvédséget magyar cégek, állami cégek is, hogy tudnak-e nekik segíteni a kibertámadások elleni védelemben. A honvédség szerint a stratégia fontosságú cégek és más vállalatok informatikai segítése a haza érdeke.

"Megpróbálunk felkészülni minden eshetőségre, mert a Magyar Honvédségnek az a feladata, hogy minden helyzetben végre tudja hajtani az előírt műveleteket" – mondta ezzel kapcsolatban a parancsnokhelyettes.  

Arról, hogy a civilek mit tehetnek a saját adataik védelme érdekében azt mondta Pozderka Gábor, hogy azt a gondolkodást kell elfelejteni, hogy "miért pont engem támadnának, hiszen nekem nincs olyan adatom". Ez nem így van. 

"Én azt gondolom, hogy a biztonságra áldozni, akár egy olyan szoftverfigyelő programot az eszközökre telepíteni, ami legális és nem lejárt, és satöbbi, az mindenképpen inkább megéri, mint később a kárenyhítés, a soha vissza nem kapott képek vagy bankkártya adatok."

Az ezredes szerint nagyon apró dolgok is nagyon sokat segíthetnek, ilyen például egy letakart kamera vagy a mikrofon hozzáférésének tiltása, arra az időre, amikor nem használjuk. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés