Csökken a juhok száma - de mi az oka? Utánajártunk

Belföld
Hirdetés

Sosem volt még olyan magas ára a báránynak mint 2023-ban egész éven át, még sincs elég juh Európában. Az aszályos évek és a drága takarmány, valamint az input anyagok lenullázták sok juhtartó tartalékát – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Ezzel kapcsolatban Dr. Kukovics Sándor, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, hogy eltűnt a használható munkaerő, sok gazdaság és juh sincs már meg. A 2017-es adatokhoz képest például 200 ezer anyajuh hiányzik, tehát az export is csökkent. Míg 2019-ben 8090 üzem kapott anyajuh támogatást, 2023-ban ezt 6946-nak ítélték meg - tette hozzá Kukovics Sándor.

Elmondta, hogy olyanok is kapnak juhágazati támogatást, akiknek legelőjük van, de állat nincs rajta. Kiderült, hogy ők “azt csinálják, hogy vesznek 6-8-10 birkát”, és megkapják a finanszírozást. “Egyértelműen megy a trükközés” - jelentette ki az igazgató. 

Kiderült, hogy az is problémát okoz, hogy az elmúlt években a megtermelt gyapjúnak csak a töredékét tudják értékesíteni. A legendásan jó minőségű gyapjúszál is megvastagodott, így nem is nagyon lehet értékesíteni. Az értékesítést alapvetően segítené az, hogyha létre lehetne hozni egy gyapjú mosodát, de a kormányzatnál süket fülekre találtak eddig ezzel kapcsolatban.

De a piac is megváltozott, ami a 2008-as világválságtól ered: a törzspiacaikon - ahol a hagyomány szerint kisebb súlyú, egész bárányt vásároltak - üresebbek lettek a zsebek, és már csak egy fél bárányt vesznek, vagy egy combot. 

Kukovics Sándor hangsúlyozta, hogy a tavalyi év során megugrott takarmányárak is gondot okoztak a juhtartók számára.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés